Zašto želimo znati kakva nas budućnost čeka?

Piše
Branka Kovač

Jan 15, 2020

Ako postoji zacrtana budućnost, nije potrebno da o njoj razmišljamo. U takvom pogledu na svijet, život u sadašnjosti jedino je što nam može donijeti ispunjenje.

Neki ljudi vjeruju da je budućnost moguće predvidjeti, neki to smatraju običnom glupošću. Mišljenja su podijeljena. No zašto nas uopće zanima budućnost? Zašto nam pogled stalno bježi u kristalnu kuglu?

Pričam ti priču

Postoji vjerovanje da je cijeli naš život već napisana priča. Naša duša ju je napisala, a sada ju živi. To ne umanjuje uzbudljivost, niti nestaju naša autorska prava na vlastiti život. U ovoj percepciji stvarnosti, mi jesmo kreatori. Samo smo već napisali scenarij i sada igramo glavnu ulogu. U tom pogledu na svijet, u kojem zacrtana budućnosti postoji, zapravo nije ni potrebno da o njoj razmišljamo.

budućnost

U sadašnjosti je spas

Razlog zašto pitamo za budućnost je neprihvaćanje onoga što jest. Pitanjem Što će se dogoditi u budućnosti? mi bježimo iz jedinog mjesta gdje možemo naći ispunjenje i ekstazu. Iz sadašnjeg trenutka. Odbijamo živjeti ulogu koju smo si namijenili, bježimo iz priče koju smo htjeli proživjeti u ljudskom tijelu, na Planeti Zemlji, baš ovdje, baš sada.

Kada osjetimo da navire pitanje – Što će mi se dogoditi u budućnosti? zapitajmo se – od čega bježim? Što je to što mi je sada toliko mrsko, u meni i mom životu, da okrećem glavu prema kristalnoj kugli da nađem utjehu, nadu ili spas?

Utjehu ćemo naći kada prihvatimo ulogu koju smo odabrali. Nadu ćemo naći kada zavolimo sadašnje okolnosti, našu priču koju smo osmislili prije ulaska u ovaj svijet. Spas ćemo naći kada se vrati sjećanje da je sve ovo igra.

Prisjetite se – postoje svjetovi u kojima nema drame. Ako ste odabrali ovaj svijet za inkarnaciju, drama je točno to što ste željeli. Pa uživajte u avanturi.

Komentari