Burni izborni dani na Sveučilištu u Zagrebu

Piše
Iva Bucić

Mar 29, 2017

Još danas traju izbori za studentske zborove fakulteta na zagrebačkom Sveučilištu, no dok se na Filozofskom glasa već treći put ove akademske godine, na Hrvatskim studijima i na Akademiji likovnih umjetnosti izbori su otkazani.

Na Filozofskom fakultetu najprije se glasalo u studentom, no ti su izbori poništeni zbog viška listića u kutiji. Novi izbori održali su se mjesec dana kasnije, a od 16 mjesta u Studentskom zboru, 15 su zauzeli kandidati s liste Filozofski je naš, kojoj je svojevremeno i Plenum FFZG-a izglasao potporu. Zadnje mjesto u zboru zauzeo je kandidat s liste ProBUDImo Filozofski.

Te dvije liste i na ovim su izborima žestoki konkurenti, a potonji su se našli u poprilično neugodnoj situaciji kad je na njihovom štandu netko zapazio Franu Čirka. Čirko je, naime, bivši predsjednik mladeži ekstremno desničarske Hrvatske čiste stranke prava i predsjednik nedavno osnovane stranke Generacija Obnove. Ipak, Čirko je najpoznatiji po otvorenoj podršci Anti Paveliću i fotografijama s uzdignutom desnicom, a pročulo se za njega i na Gay Prideu kad je na glavnom zagrebačkom trgu grmio protiv nemorala i perverzije.

Na Hrvatskim studijima izbori su otkazani zbog blokade, preciznije zbog narušavanja i ometanja nastave, zastrašivanja kandidata, ugrožavanja prava studenata i nasilnih metoda kojima grupa studenata ometa nastavu i studente, stoji u odluci Izbornog povjerenstva HS-a koju potpisuje predsjednik Mijo Korade.

Studentice i studenti iz Studentskog sabora HS-a demantirali su tvrdnje o zastrašivanju i nasilnim metodama u blokadi i istakli kako studentska prava ne krše oni, nego Uprava.

Smatramo da je ovo nedopustivo uplitanje u izborni proces i tražimo da se jasno osudi onemogućavanje studenata da na studentskim izborima izaberu svoje predstavnike, napisali su članovi Studentskog sabora HS-a.

Osim za Hrvatske studije, rektor Boras naknadno će morati raspisati izbore i na Akademiji likovnih umjetnosti. Naime, kako je ustvrdio dekan Aleksandar Battista Ilić, a ALU nisu provedene propisane predizborne radnje.

Pravo glasa na Sveučilištu ima ukupno 72 338 studenata i studentica preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija, a glasačka mjesta zatvaraju se večeras u 20 sati. Članovi Studentskog zbora Sveučilišta i studentskih zborova pojedine sastavnice biraju se na mandat od dvije godine, a za glasanje vam je potreban indeks ili iksica.

Komentari