Jučer, danas, sutra – slavistika

Piše
Ana Leko

Oct 26, 2015

Prošli tjedan na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je II. međunarodna studentska konferencija Jučer, danas, sutra – slavistika u organizaciji Kluba studenata južne slavistike A-302.

U tri dana više od 80 studenata iz 16 zemalja Europe raspravljalo je o jezičnim, književnim i kulturološkim slavističkim temama.

Konferencija je otvorena u srijedu, 21. listopada plenarnim izlaganjem Pročelnika Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti, dr. sc. Zvonka Kovača. Program studentske konferencije nastavio se paralelnim jezičnim i književnim sekcijama studenata s preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija do petka, 23. listopada kada je održano svečano zatvaranje Konferencije.

U okviru studentske konferencije održano je i gostujuće predavanje književnika Miljenka Jergovića te izlaganje dr. sc. Anite Peti-Stantić Jezik u središtu – od psiholingvista do prevoditelja. Nakon cjelodnevnih izlaganja, navečer je u nešto opuštenijoj atmosferi u Spunku predstavljen drugi roman mladog makedonskog književnika Petra Andonovskog Телото во кое треба да се живее (hr. Tijelo u kojem se treba živjeti), a zatim je uslijedio i Slavistički tulum uz rockabilly/rock and roll bend The Jumpin’ Jigawattsa.  

Photo galerija (5 slika)

Cilj konferencije bio je predstaviti jezične, književne i kulturološke slavističke teme kojima se bave mladi slavisti na svim južnoslavenskim jezicima diljem Europe. Tijekom Konferencije izmijenila su se brojna iskustva, ostvarili novi kontakti i poznanstva, a nadamo se i skorašnjim suradnjama.

Sponzori II. međunarodne studentske konferencije Jučer, danas, sutra – slavistika su: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za južnoslavenske jezike i književnosti, Studentski zbor, Jamnica d.d., Alpha-prijevodi d.o.o., Valamar Riviera d.d. i Turistička zajednica grada Zagreba.

Komentari