Rektor Boras jako je naštetio Filozofskom fakultetu

Piše
Mateo Galić

Jul 17, 2020

Profesorica Vesnica Garašić, predstavnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Senatu Sveučilišta u Zagrebu, otkrila je da su sjednice u doba rektora Aleksandra Bjeliša trajale četiri sata, a da kod Damira Borasa traju sat i pol: “Nema nikakve rasprave, samo se dižu ruke.”

“To znači da kod Borasa nema nikakvog propitkivanja rješenja… To je velika razlika u radu ova dva rektora. Ako nema propitkivanja, diskusije, naravno da nećete imati najbolja rješenja”, rekla je Garašić i istaknula da je takvo nepostojanje akademske rasprave kulminiralo situacijom u kojoj je Boras suspendirao dekanicu Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesnu Vlahović Štetić.

Nakon prosvjednog hoda studenata i nastavnika od FF-a do Markovog trga prije nekoliko dana, dekani nekoliko fakulteta u Zagrebu javno su prigovorili Borasu zbog manjka demokratske procedure.

“Svi koji govorimo nešto protiv, to činimo zato što volimo to Sveučliište, a ne zato što bismo mu htjeli naštetiti”, komentirala je Garašić.

Pritom je objasnila da se dekani, posebno manjih fakulteta, nalaze u nezavidnoj situaciji:

“Mnogi dekani su ovisni o rektoru. Problem je za manje fakultete zato što sredstva idu preko Sveučilišta. Svaka molba za novo radno mjesto za razvoj neke nove discipline, za popravke, mora ići preko rektora… Morate biti dobri s rektorom da biste dobili ono što vam pripada”, rekla je.

Primjedbu voditelja da je Radovan Fuchs, u vrijeme kad je prvi put bio ministar, pokazivao interes da se neke stvari u visokom obrazovanju promijene, ali da je Blaženka Divjak, kao ministrica koja je kritizirala Sveučilište u Zagrebu, tek u kampanji počela prigovarati, spominjati pripremljene zakone koji su iz raznih razloga ostali u ladicama.

“Mislim da je tu bilo jako puno varijabli. Imajmo na umu da nije bila iz HDZ-a nego nestranačka, pa je morala raditi jako puno kompromisa. Sada imamo Sabor koji ima puno više ljudi s doktoratima, koji su orijentirani prema traženju istine. Tu u prvom redu mislim na ljude iz Možemo!”, komentirala je Garašić.

“Zbog rektora Borasa i prorektora Čorića ljudima nije ostalo ništa drugo nego da svoje nezadovoljstvo izražavaju u medijima”, dalje je rekla.

Ona smatra da je Boras kao rektor napravio ogromnu štetu jednoj uglednoj znanstvenici, ali ne samo to:

“Jako je naštetio Filozofskom fakultetu. Javnost gleda to što se tamo događa, i to u doba upisa”, rekla je.

Što se dekanice tiče, voditelj je konstatirao da je neobično da se osoba koja je na nižem položaju hijerarhije proglasi krivom za mobing nad osobom na višem položaju.

“Povlače je po sudovima, a moram reći da sudovi to baš ne razumiju najbolje”, kazala je Garašić.

Izvor: n1ifo

Komentari