Kako poboljšati učenje – znanstveno dokazano

Piše
Petra Haleš

Nov 19, 2019

Ukoliko imate problema s učenjem i često vam se dešava da padate ispit, očito imate pogrešnu metodu učenja. Donosimo vam nekoliko znanstveno dokazanih metoda za efikasnije učenje.

Svaki student ima svoj način i vlastitu metodu pripreme ispita. I dok su jedni zadovoljni rezultatima svog učenja, drugi muku muče od ispita do ispita. Ako vam učenje nije jača strana, ako teško pamtite gradivo, ako često padate ispite, očito je da nešto ne štima u pripremi ispita i načinu na koji učite.

Donosimo vam nekoliko znanstveno dokazanih savjeta kako učiti i o čemu voditi računa:

Vježbajte prije učenja

Tjelesna aktivnost vrlo je bitna za naše zdravlje, ali vam može pomoći i u učenju. Dr. Douglas B. McKeag s Univerziteta u Indiani, tvrdi kako tjelesne vježbe utječu na rad mozga i bolje pamćenje. Sjetite se prije idućeg učenja napraviti par jednostavnih vježbi koje će vam “razraditi” mozak i pomoći u boljem pamćenju gradiva.

Promjenite mjesto učenja

Psiholog Robert Bjork s Univerziteta u Los Angelesu radio je na istraživanju poboljšanja metoda učenja. Kao jednu od njih naveo je važnost toga da studenti s vremena na vrijeme promjene okruženje i mjesto na kojem najčešće uče, a posebno preporučuje učenje na otvorenom. Zato, kad god vrijeme to dozvoljava “knjigicu” u ruke i na svježi zrak.

Ponavljajte gradivo

Ponavljanje gradiva vrlo je bitno za svakog studenta. Znanstveno je dokazano ukoliko unutar 24 sata od predavanja ponovite lekciju izbjeći ćete mogućnost da zaboravite 80% informacija koje je ste čuli. Nakon predavanja malo odmorite i bar jednom pročitajte zabilješke s predavanja.

Nemojte pretjerivati u učenju

Većina studenata smatra kako je više učenja u jednom danu efikasnije, ali naučnici s Univerziteta Južne Floride dokazali su kako pretjerano učenje može rezultirati zasićenošću informacijama. Zato napravite raspored učenja na više dana.

Slušajte klasičnu glazbu

Znanstvenici sa Stanford Univerziteta bavili su se istraživanjem koja glazba pomaže pri učenju i zaključili su da je to klasična glazba koja znatno poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Ne radite više stvari odjednom

Ukoliko radite više stvari odjednom, vjerujte da na kraju nećete završiti ništa od započetog. Onog tenutka kad ste sjeli i počeli učiti zaboravite mobitel, poruke, pozive i sve ostalo što će vas ometati prilikom učenja. Multitaskng i učenje ne idu zajedno.

Razmišljajte logički

Nemojte “bubati” gradivo mehanički, već pokušajte pamtiti i razmišljati logički, povezivanjem cjelina. Učinak će biti puno bolji i sigurno ćete zapamtiti puno više. Sve ono što ste naučili napamet vrlo brzo će nestati.

Promjena pristupa učenju

Većina studenata mišljenja je kako je učenje jedna od najgorih obveza u životu. Ukoliko promijenite stav prema učenju  i shvatite ga kao ulaganje u svoje znanje i u svoju budućnost, imat ćete više energije, a samim time i rezultati će biti daleko bolji. Ovo je vaš trenutni posao i tko ga shvatite.

Dovoljno se odmarajte

Većina kampanjaca “ubija se” od učenja tijekom ispitnih rokova. Uči se dan-noć, a spava se i odmara vrlo malo. Ova navika je vrlo opasna i stresna. Pokušajte ispite pripremati na vrijeme i shvatite da je odmor tijekom ispitnih rokova jedan od ključnih faktora uspjeha.

Sve gore navedeno znanstveno je dokazano i ukoliko primijenite bar dio onoga što ste ovdje pročitali uspješnost studiranja neće biti upitna.

Komentari