Kupujete rabljeni mobitel – obavezno provjerite IMEI

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 15, 2017

Ukoliko ste se odlučili kupiti rabljeni mobitel obavezno provjerite je li ukraden. To možete učiniti vrlo jednostavno, provjerite IMEI.

Kupovina rabljenih mobitela može biti vrlo opasna i neugodna. Ukoliko kupujete rabljeni mobitel može vam se dogoditi da je taj mobitel ukraden i brzo će vam policija pokucati na vrata. Kako biste bili sigurni da je mobitel “čist”, prije kupnje provjerite njegov IMEI.

Što je IMEI?

IMEI je skraćenica od engleske složenice International Mobile Equipment Identity i predstavlja generirani broj koji je dodijeljen svakom mobitelu i tabletu. IMEI je broj od 15 znamenki i koristi se za identifikaciju u GSM mrežama. Na temelju IMEI broja operater može otključati vaš mobilni telefon ali i zabraniti pristup mreži, tj. blokirati ga zbog krađe.

IMEI možete pronaći na kutiji uređaja, ispod baterije, na računu ili može biti programiran na samom uređaju. IMEI vašeg mobilnog telefona možete provjeriti vrlo jednostavno: upišite *#06# i IMEI će biti ispisan na zaslonu.

Screenshot_2017-05-15-08-24-55

Kada smo saznali IMEI našeg uređaja krećemo s provjerom. Provjeru napravite preko web stranice imeipro.info.

Dovoljno je upisati IMEI uređaja i odmah ćete saznati je li mobitel ukraden ili je “čist”.

To izgleda ovako…

22

Tek sada možete nastaviti kupovinu. Ovaj postupak traje manje od jedne minute i ako osoba od koje kupujete mobitel odbije provjeru preko IMEI broja, zahvalite joj se i potražite drugi uređaj.

Komentari