Kako ubrzati računalo bez troškova

Piše
Vedran Mikulić

Nov 16, 2020

Svi smo se susreli s problemom sporog računala koje nam u najpotrebnijim trenucima odluči otkazati poslušnost. Računala su, baš kao i ljudski organizam, kompleksni sustavi kojima je potrebno redovito održavanje.

Srećom, tehnologija napreduje, pa su nekoć komplicirani procesi čišćenja i održavanja računala danas znatno pojednostavljeni. Donosimo vam nekoliko trikova kojima ćete bez muke ubrzati svoje računalo.

Izbjegavajte sumnjive internetske stranice

Nepoznate i neprovjerene internetske stranice predstavljaju najveći rizik za zarazu računala malicioznim softverom. Koliko puta vam se dogodilo da ste slučajno kliknuli na neku reklamu koja je zapravo poveznica na zaraženu aplikaciju? Tako instalirane aplikacije mogu dovesti do velikih problema u radu s računalom jer namjerno svojim procesima zagušuju operacijski sustav. Određene se aplikacije instaliraju i u preglednik te na prvi pogled djeluju kao bezazleni add on, a zapravo mogu krasti osobne podatke poput brojeva kreditnih kartica te korisničkih imena i lozinki.
Za otklanjanje takvih štetočina preporučujemo besplatnu aplikaciju Adware Removal Tool.

Instalirajte kvalitetan antivirusni program

Mnogi besplatni i plaćeni antivirusni programi pružaju zaštitu ne samo protiv virusa, nego i ostalih malicioznih programa poput spywarea i adwarea, te dolaze s ugrađenim vatrozidom. Na računalu mora postojati samo jedan takav program za zaštitu jer u suprotnom može doći do raznih komplikacija te u potpunosti zagušiti računalo.

Redovito čistite sustav od nepotrebnih fileova

Pri svakodnevnom korištenju računala na tvrdi disk se pohranjuju razni fileovi koji nam više ne trebaju, no svejedno zauzimaju prostor na disku. Najčešće ostaju prilikom brisanja programa u instalacijskim direktorijima. Preglednici također pohranjuju kolačiće (eng. cookies) na disk koji najčešće služe za brže učitavanje stranica. Nije neobično da takvi podaci mogu zauzimati i nekoliko gigabajta prostora, što je posebno bitno za računala s diskovima koji nemaju mnogo prostora za pohranu. Savjetujemo korištenje aplikacije CCleaner barem jednom tjedno.

Redovito čistite računalo od prašine

Prašina se zavlači u hladnjake komponenti poput grafičke kartice i procesora što može prouzročiti prestanak rada hladnjaka, a to u konačnici dovodi do prestanka rada komponente. Zbog toga preporučujemo čišćenje računala barem jednom u tri mjeseca. U tome će vam pomoći komprimirani zrak koji se prodaje za nekoliko desetaka kuna i koji će efikasno ispuhati prašinu iz računala. Bitno je pripaziti da računalo ima mjesta za upuh i ispuh zraka, da kablovi budu uredno složeni i da ga ne držite na balkonu ili bilo kojem drugom vlažnom prostoru. Korisnicima prijenosnih računala savjetujemo da ih koriste isključivo na ravnim podlogama poput stolova, a ne na krevetu, trosjedu i ostalom namještaju čije neravne površine mogu dovesti do blokiranja ulaza za zrak.

Ako vaše računalo ni nakon primjene ovih koraka ne diše malo lakše, vjerojatno je da ima slabije komponente ili da je nešto starije te se zbog toga teže nosi s novim operativnim sustavima i aplikacijama. U tom slučaju očito je vrijeme za nadogradnju ili kupovinu novog računala.

Komentari