Kako zavoljeti učenje?

Piše
Mateo Galić

Oct 30, 2020

Mnogi studenti izbjegavaju učenje. Međutim, to ne znači da učenje ne možete učiniti zanimljivim. Evo kako to učiniti.

1. Stvorite sebi ugođaj

Vrijeme je za šoping – Posjetite knjižaru i kupite bilježnice s tvrdim koricama koje vam se dopadaju. Kupite kemijske olovke u boji, markere i naljepnice za učenje. Kupite sve što mislite da vam treba i što će vas motivirati da učite.

Spremite sobu – Moguće je da vas prljava soba ne inspirira da učite. Pospremite svoju sobu, a naročito radno mjesto na kom planirate učiti. Kad sve bude uredno i čisto, učenje će vam lakše pasti jer nećete osjećati da morate nešto drugo uraditi prije toga.

Isključite računalo i mobilni telefon – Elektronski uređaji će vas samo ometati u učenju. Zaboravite na nalog na Instagramu, vaša budućnost i vaši snovi su važniji.

Pustite ambijentalnu glazbu u pozadini – Napravite playlistu s glazbom koja u sebi nema riječi kako biste se opustili. Nemojte puštati pjesme jednu po jednu, to će vam odvući pozornost. Naravno, ako vam glazba ne paše, ne morate je slušati.

Zatvorite vrata – Ne dozvolite da vas vanjska buka dekoncentrira.

2. Naučite voljeti učenje

Učite zbog sebe, ne zbog ispita – Mnogi studenti vjeruju da su dobre ocjene jedino što će im osigurati posao. To nije točno. Znanje vam je potrebno zbog vas i zbog širenja svog znanja, a ne zbog brojke na papiru.

Nemojte mrziti predmete – Najlakše je zamrziti neki predmet zato što vam je dosadan, nezanimljiv ili djeluje nebitno. Međutim, svaki predmet je važan i ne smijete odustati od njega prije nego što ga razlistate na slojeve.

Razmišljajte o prednostima koje dolaze s dobrim razumijevanjem – Što više znate, više ćete prilika imati u životu i veće ćete šanse imati da se nađete na vrhu.

Koristite pribor u boji – Podvlačite markerima ključne riječi i lijepite naljepnice u boji na važnim mjestima u udžbeniku. To će vam pomoći da se bolje orijentirate, a i učinit će učenje zabavnim.

Jedite i pijte vodu tijekom učenja – Ne dozvolite da vas glad ili žeđ ometaju u učenju.

Učite s nekim – Ako mislite da će vam to pomoći, učite u društvu. Bit ćete više motivirani i imat ćete podršku za dalje učenje. Naravno, ako će vas prijatelj ometati u učenju, odustanite od te ideje.

Nagradite sebe s vremena na vrijeme – Ovo je vrlo važno, posebno ako se spremate za neki kontrolni ili ispit. Nagradite sebe tako što ćete se otići družiti s društvom nakon što naučite određenu lekciju ili tako što ćete pogledati omiljenu TV emisiju.

Ne morate praviti razliku između učenja i zabave. Iskoristite svaki dan da naučite nešto novo, pa makar to bilo i nešto banalno kao što je ime nekog cvijeta ili nova riječ na stranom jeziku. Učenje je svuda oko nas!

Foto: Pixabay

Izvor: Studomat.ba

Komentari