Kampanja „Iza vrata“

Piše
Mateo Galić

Apr 11, 2020

Ministarstvo unutarnjih poslova, s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i digitalnom agencijom Degordian, krenuli su  u pro bono kampanju „Iza vrata“.

Proglašeno stanje epidemije uzrokovane korona virusom i uvođenje niza promjena u našim svakodnevnim životima, ističe se, u situacijama narušene obiteljske dinamike, može dovesti do nasilja i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

 “U takvim crnim scenarijima najnezaštićeniji su naši najmlađi, bilo da su neposredne žrtve ili promatrači nasilja u obitelji. Djeca intenzivno proživljavaju izloženost nasilju, opetovano pate, a ne mogu pomoći, zato trebaju našu zaštitu. U to ime ne smijemo dozvoliti da, unatoč sezoni zatvorenih vrata, nasilje ostane neprijavljeno, jer kada se nasilje prijavi, djetetu ima tko pomoći”, ističu u MUP-u.

Pri tome, poručuju, u ovim izvanrednim okolnostima socijalnog distanciranja i dugotrajnijeg boravka u svojim domovima, u sprječavanJu nasilja nužna je pomoć čitavog društva, građana, susjeda, poznanika, djetetove najbliže okoline i medija.

 “Nasilje u obitelji i nad djecom nije privatna stvar. Odgovornost njegova sprječavanja leži na čitavoj zajednici i tiče se svih onih koji čuju i slute, a okreću glavu i šute. Svaka dojava nasilja prevencija je ponavljanja i širenja nasilja”, ističu u MUP-u.

U okviru kampanje “Iza vrata” poseban poziv za partnerstvo upućen je medijima koji emitiranjem promotivnog spota i vizuala kampanje „Iza vrata“ mogu potaknuti hrabrost kod onih koji se ranije nisu mogli odlučiti prijaviti nasilje.

Kampanjom „Iza vrata“, ističe se, želi se senzibilizirati svakog pojedinca na reakciju kada naslute rizik i prijetnju sigurnosti djeteta ili drugog ranjivog člana obitelji, tako što će svoje sumnje dojaviti policiji”, ističe se u pozivu svima na suradnju u sprječavanju nasIlja.

Komentari