Neprestano sjedenje vodi vas do prejedanja

Piše
Mateo Galić

Apr 21, 2020

Sjedenje i gledanje filmova i serija može dovesti do nepotrebnog prejedanja, stoga je bitno da za vrijeme ove karantene vodimo brigu o prehrani i fizičkim aktivnostima.

Održavanje zdravlja je od najveće važnosti, posebice tijekom karantene. Neprestano sjedenje kod kuće i ograničenje interakcije s vanjskim svijetom može dovesti do povećanja razine stresa kod mnogih ljudi. Stoga je važno zdravije jesti i održavati kondiciju, piše Indiana express.

Prekomjerno jedenje tijekom ovih teških dana nešto je što muči gotovo sve. Biti kod kuće cijeli dan za neke znači česti odlazak u kuhinju i zavirivanje u hladnjak. Manjak tjelesne aktivnosti i prejedanje dok sjedite na kauču može imati štetne učinke na naše tijelo, težinu i opće zdravlje, prenose 24sata.

Vodite brigu o tome kada i koliko jedete, zapišite to

Vodite dnevnik hrane ili zapišite na mobilnoj aplikaciji za hranu što ste pojeli i u koje vrijeme. Spomenite i koliko ste čaša vode popili. Ovo služi kao moćno sredstvo za povezivanje vašeg mozga s vašom fizičkom i emocionalnom gladi. Budući da dosada može ljude okrenuti prema hrani, vaš zapisnik za hranu može vam pomoći da shvatite je li to poziv dosade ili stvarna glad.

Ne zaboravite na voće i povrće

Hrana koja sadrži mnogo vlakana održava nas sitima i dulje nam daje energiju. Također, takve su namirnice izvrsne za održavanje zdravlja crijeva. Hrana sa visokim vlaknima je obično bogata vitaminima i mineralima, pa nam stoga pruža veliku ravnotežu osnovnih vitamina i pomaže nam da budemo zdravi.

Fizička aktivnost je vrlo bitna

Sjedilački život ne dovodi samo do debljanja, već može i ugroziti razvoj mnogih bolesti srca i stila života. Uz to, tjelesna aktivnost također pomaže da se osjećate energično i u dobrom raspoloženju jer vježbanje oslobađa određene hormone i enzime mozga koji su odgovorni za dovođenje uma u stanje sreće. Dakle, fizička vježba pomoći će ljudima da ostanu sposobni, i fizički i psihički.

Voda

Pijte dovoljno vode, ključno je da budete hidrirani, i fizički i psihički. Također, dovoljno često kada su naša tijela žedna, naši hormoni nas mogu navesti da vjerujemo da smo gladni. To je nešto što nas često dovodi do nepotrebnog prejedanja. Zato je važno isključiti mogućnost gladi prije konzumiranja dodatnih kalorija. Ako i dalje osjećate glad, pojedite zdravu grickalicu.

Neka zdrave grickalice budu pri ruci

Bademi, orasi, sjemenke bundeve, lanene sjemenke, svi su dobri izvori zdravih masnoća koje ujedno i zadržavaju našu energiju. I ne samo to, one vam pomažu da ostanete puni i dulje držite šećer pod kontrolom.

Izvor: n1info

Komentari