VIDEO: Meduze u Veneciji

Piše
Vedran Mikulić

Apr 23, 2020

Vidjeti prekrasne meduze kako mirno plivaju kroz gotovo prozirne vode u venecijskim kanalima bilo je nezamislivo prije samo nekoliko tjedana, a sada ih možemo vidjeti golim okom, u nikad prozirnijoj i čišćoj vodi ove svjetski poznate turističke destinacije.

Globalni zastoj koji je prouzrokovao koronavirus omogućio je oporavak prirode, kako biljnog, tako i životinjskog svijeta. Vidjeti meduzu u vodama Venecije prije samo mjesec dana bila je “naučna fantastika”, a sada je situacija sasvim drugačija.

Biolog Andrew Mangoni snimio je ovog neobičnog posjetitelja  Venecije u blizini Trga svetog Marka, područja koje obično vrvi turistima.

Kako bi kontrolirala širenje koronavirusa, Italija je prije nešto više od mjesec dana uvela zabrane kretanja i okupljanja ljudi u gotovo svim gradovima. Upravo to je razlog čistoće inače mutnih kanala Venecije, a vodeni život vidljiv je golim okom s površine.

Nevjerojatno koliko smo zla nanosili prirodi sve ove godine. Jesmo li sada toga svjesni?

Pogledajte video u nastavku…

“Uspio sam snimiti meduzu koja blizu Trga svetog Marka pliva samo nekoliko centimetara ispod vodene površine”, rekao je Mangoni za CNN.

Kombinacija plime i oseke s vrlo minimalnim prometom, dovela je do taloženja sedimenata na dnu kanala, što je brzo rezultiralo povećanjem prozirnosti vode u venecijanskim kanalima.

Destinacije širom svijeta doživjele su također nevjerojatne pozitivne promjene zbog manje nazočnosti ljudi. U gradovima su tako viđeni klokani, koze, vukovi, medvjedi i neke druge životinje za koje smo do sada mislili da su izumrle.

Vrijeme pandemije polako, ali sigurno završava, a kad završi, nemojte biti maćeha prirodi kao prije, jer ovo nam je možda posljednja opomena koju nam priroda šalje.

Drugu priliku nećemo imati!!!

Komentari