Koje su crtiće gledali naši starci?

Piše
Mateo Galić

Jul 04, 2016

Kada ste zadnji put pogledali dobar crtani film? Znate li uopće program na TV-u gdje možete gledati crtane filmove? Znate li koje su crtiće gledali vaši roditelji?

Ne tako davno, 80-ih godina sva djeca su jedva čekala 19:15 jer je tada počinjao crtani film. Obično se nakon toga išlo u krevet, a oni stariji gledali su dnevnik u 19:30 sati. I to je tako bilo svaki dan.

U posljednjih 10 godina kratkometražni crtani filmovi gotovo su potpuno nestali s malih ekrana. Uglavnom se povremeno snimi pokoji dugometražni crtić i to je sve. Kao da su i sama djeca postala nezainteresirana za ovakav način zabave. Pojavom interetna i raznih kompjutorskih igrica potpuno se izgubila želja za gledanjem crtanih filmova.

A kako je to izgledalo prije nekih 20-30 godina donosimo vam u kratkom pregledu crtanih filmova koje su gledali naši roditelji. Vjerujemo kako za većinu njih nikada niste niti čuli.

KALIMERO

Crtić ”Kalimero” prati pustolovine šarmantnog crnog pileta s polovicom ljuske jajeta na glavi! Kalimero se jedini u čitavoj obitelji žutih pilića rodio – crn! Ovaj crtani junak prvi put se pojavljuje u TV emisiji za djecu u Italiji davne 1964. godine te je ubrzo postao vrlo popularan! Crtani filmovi o Kalimero nastali su u Japanu 1974. godine, a do 1992. godine ukupno je snimljeno 99 epizoda.

PINK PANTHER

Crtani filmovi o Pink Pantheru započinju 1964. godine epizodom The Pink Phink, u kojoj Pink Panther izluđuje svog vječnog suparnika, malog brkatog čovječuljka, pokušavajući neprestano prebojiti njegovu plavu kuću u ružičasto. Ova epizoda osvojila je Oscara za najbolji kratki animirani film.

A JE TO

A je to crtani film poznatiji još kao Pat i Mat jedan je od najsmješnijih crtanih filmova. Ta dva komična lika zapravo su vrijedni prijatelji kojima nažalost uvijek krene nešto po zlu. U ovom crtiću shvatit ćete kako je ponekad pametno pozvati majstora bez obzira koliko mislite da možete nešto napraviti sami.

LOLEK I BOLEK

Lolek i Bolek crtani je film poznat i kao Jym i Jam i Bennie and Lennie. Lolek i Bolek crtić porijeklom je iz Poljske. Ovaj je crtani uglavnom bez dijaloga, tako da za gledanje ne treba znati poljski jezik. Lolek je visoki i spretni mladić, dok je Bolek njegova potpuna suprotnost.

ZEKOSLAV MRKVA

Zekoslav Mrkva crtići puni su komedije koju stvara zec poznat još i kao Bugs Bunny ili Duško Dugouško. Zekoslav Mrkva crtani filmovi ne bi bili toliko zanimljivi da se u svakoj epizodi ne pojave neki od zanimljivih likova kao što je patak Dodo, Tasmanijska neman ili nespretni lovac Milivoj.

GARFIELD

Garfield je razmaženi mačak koji se po cijele dane samo izležava, jede i spava. Jednom riječju, Garfield je pravi hedonistički tip. Crtani likovi koji upotpunjuju priču su njegov gazda Jon i njegov pas Odi.

PČELICA MAJA

Pčelica Maja crtani je film najpopularniji kod najmlađe generacije toga doba, no nitko stariji neće se posramiti pogledati epizodu ovog odličnog crtića. Osim zabavne komponente ovaj crtani film ima veliku ulogu u podučavanju i građenju osobnosti mladih ljudi koji se mogu ugledati na Pčelicu Maju kao uzor.

PROFESOR BALTAZAR

Profesor Baltazar crtani filmovi zanimljivi su upravo zbog pametnog i domišljatog djedice. Profesor Baltazar prepoznatljiv je po svojem šeširu i užurbanom hodu lijevo-desno kada se pokušava dosjetiti nekog novog izuma.

EUSTAHIJE BRZIĆ

Eustahije Brzić je zmije plave puti čija brzina ostavlja svakoga bez daha. Eustahije Brzić ima jednog jako simpatičnog vječnog protivnika, Japansku bubu koja je majstor u karateu.

TORO I PONČO

Toro i Pončo crtani filmovi govore o dvije žabe koje žive u meksičkom gradu Tijuani. Oboje su prilično lijeni pa se u svakoj epizodi najčešće može vidjeti njihovo izležavanje u hladu. Njihovo odmaranje može poremetiti samo glad, pa je kroz crtić na humorističan način prikazan žablji lov na razne mušice.

PTICA TRKAČICA

Crtić Ptica Trkačica (Road Runner) legendarni je animirani serijal koji će Vas sigurno zabaviti! Ptica Trkačica i Kojot naći će se u brojnim interesantnim situacijama.

Nabrojali smo vam one najgledanije, a tu su još i Tom i Jerry, Atomski mrav, Mornar Popaj i mnogi drugi.

Zahvaljujući YouTubeu sve ove crtiće možemo i dalje gledati, a ako ih niste do sada pogledali učinite to, nećete požaliti.

Komentari