Konobarski trikovi zbog kojih trošite više novca

Piše
Vedran Mikulić

Aug 21, 2017

Piće ima najbolji okus kada je napravljeno prema točnom receptu i posluženo u odgovarajućoj čaši te u optimalnim uvjetima. Što ako to nije slučaj?

Zbog velikih gužvi i u brzini, neki se konobari često posluže trikovima koji ne idu u korist gostu. Donosimo vam nekoliko trikova na koje sigurno niste obraćali pozornost i zbog kojih trošite više novca.

1. Stavljaju previše leda
Ukoliko zamolite konobara čašu vode iz pipe dobit ćete mlaku tekućinu s dvije kockice leda u njoj. Ali ako zatražite bilo koje žestoko piće u čaši će biti gomila leda. Slučajnost? Ne vjerujemo.

Led u čaši pruža iluziju da ste dobili više pića nego što mislite, pa je podložno manipulacijama. Ako konobar ne koristi dozatore već “odokativnu“ metodom točenja, velike su šanse da vam daje manje nego što bi trebao.

Ovim trikom koriste se i prodavači kokica ispred velikih kinodvorana koji prvo ispune plastičnu čašu ledom, a tek onda naliju željeno piće u prostor koji je preostao. Na taj način dobivate manje soka nego što vam pripada. Želite li izbjeći moguću nepravdu, kod naručivanja naglasite da ne želite led u svojem piću.

scotch-whisky-729638_1920

2. Toče vam skuplje vrste alkohola 
Kada gosti naručuju viski kolu, juice votku ili gin tonic, ne preciziraju koju vrstu alkoholnog pića žele u svojoj narudžbi. Umjesto najjeftinijeg domaćeg brenda alkohola, ponekad u čaši nađu najskuplju inozemnu marku, a razliku primijete tek kad dobiju račun.

Ako se ne želite neugodno iznenaditi kod plaćanja, kod narudžbe uvijek pitajte svojeg konobara što vam planira natočiti. Na cjeniku, pak, provjerite koliko će vas ta avantura koštati.

jack-daniels-1134833_1920

3. Toče alkohol iz zraka
Sigurno ste barem jednom u životu vidjeli onaj cool barski trik kad konobar drži bocu alkohola visoko iznad čaše i nalijeva piće iz velike udaljenosti?

Ovakva vrsta točenja stvara iluziju da se više tekućine slijeva u čašu, no to nije istina. Iskusni konobari ovako će vam natočiti točnu količinu, ili čak manje od uobičajene količine alkoholnog pića.

1

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Komentari