EFRI u procesu dobivanja akreditacije za izvrsnost

Piše
Lorena Sikavica

Oct 26, 2017

AACSB izdaje prestižne akreditacije koje označavaju najviše standarde u onom području u kojem njihovi članovi djeluju. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci u svim se strateškim dokumentima usmjerio na povećanje kvalitete znanstvenog i nastavnog procesa. 

AACSB, The Association to Advance Collegiate Schools of Business, stručno je udruženje osnovano u Americi koje povezuje edukatore, studente i tvrtke, a sve sa postizanjem zajedničkog cilja – stvoriti novu generaciju velikih lidera. AACSB izdaje prestižne akreditacije koje označavaju najviše standarde u onom području u kojem njihovi članovi djeluju.  Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci u svim se strateškim dokumentima usmjerio na povećanje kvalitete znanstvenog i nastavnog procesa. Za međunarodnu prepoznatljivost nastavnih programa u polju ekonomije nužnim se pokazalo stjecanje globalno etabliranih znakova izvrsnosti, kao što je akreditacija koju odobrava AACSB.

Ona je dio konstantnog unapređivanja i podizanja kvalitete na kojoj Ekonomski fakultet u Rijeci kontinuirano radi. Smisao čitavog procesa je da vrhunski znanstvenici mogu više dati studentima i prezentirati im kvalitetniju nastavu, što na kraju i studente čini zadovoljnijima te im podiže motivaciju i želju za znanjem i učenjem.

Nakon uvodne riječi dekana Ekonomskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Alena Hosta, čelnik AACSB-ova Ureda za Europu, Bliski istok i Afriku, prof. Tim Mescon, prezentirao je sudionicima predavanja što je AACSB s nastojanjem da im posve približi misiju i viziju ove prestižne  akreditacije. Detaljno je pojasnio akreditacijski proces te koliku važnost ima AACSB akreditacija u kontekstu poslovnih škola i fakulteta.

Svoja iskustva tijekom procesa dobivanja AACSB akreditacije, kao i neposredne koristi međunarodnih akreditacija, prezentirali su i predstavnici institucija koje su već akreditirane od strane AACSB-a, odnosno drugih najvećih globalnih akreditacijskih agencija: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Ljubljani (EQUIS, AACSB i AMBA akreditacije), Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, (EPAS akreditacija te u postupku dobivanja AACSB akreditacije) te Ekonomski fakultet Sveučilišta u Sarajevu (EPAS i AACSB akreditacija).

Prof. dr. sc. Nevenka Hrovatin s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, Tea Mioković s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu te prof. dr. sc. Jurica Pavičić, prodekan za međunarodnu suradnju i akreditacije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, govorili su o vlastitim iskustvima tijekom procesa dobivanja AACSB akreditacije pojašnjavajući koliko je akreditacija podigla rejting njihovih institucija u smislu internacionalizacije (povećanja broja stranih studenata). Također su iznijeli detaljne podatke o tomu koliko se u ustanovama iz kojih dolaze interno radilo na podizanju kvalitete, što se na kraju odrazilo na osjetno povećanje broja studenata. Iz njihovih prezentacija moglo se doznati kako su njihove ustanove ojačale vezu s gospodarstvom, kao i sve o prednostima procesa koji je, priznali su, težak i dug. Istaknuli su pomoć i partnerskih institucija kojima su se mogli obratiti u svakom trenutku te koliko im je značio mentor kojeg im je osigurao AACSB.

Komentari