Zašto je većina likova iz crtanih filmova žute boje?

Piše
Lorena Sikavica

Oct 21, 2017

Jeste li primijetili kako je većina likova iz crtanih filmova žute boje? Simpsoni, Spužva Bob, Pikachu, Mica Maca -Tviti… Zašto su svi oni baš žute boje?

Boje nam se prikazuju u bezbroj različitih oblika i pojava. Prostim okom čovjek može raspoznati barem 2.000 različitih nijansi, a kombinacija različitih boja stvara nam cjelovitu sliku prostora.

Koji su razlozi da se većini likova iz crtanih filmova određuje upravo žuta boja?

Prvi razlog je teorija boja, s kontrastima boje prema boji, svijetlo – tamno, toplo – hladno… Najjači je kontrast čistih boja prvog reda žuto – crveno – plavo. Utisak je zvučan, silovit i određen. Narandžasta, zelena i ljubičasta, slabije po svojoj kromatskoj vrijednosti od žute, crvene i plave daju i slabiji kontrast, dok je utisak koji stvaraju boje trećeg reda još slabiji.

Također, jedan od važnijih kontrasta je komplementarni. Dvije svjetlosti obojene komplementarnim bojama pomiješane daju bijelu svjetlost. Stavljene jedna uz drugu, one se međusobno pojačavaju, dok pomiješane poništavaju jedna drugu.

Komplementarni parovi su: žuto – ljubičasto, žutonarandžasto – plavoljubičasto, narandžasto – plavo, crvenonarandžasto – plavozeleno, crveno – zeleno, crvenoljubičasto – žutozeleno.

Drugi razlog je RGB model boja. Koristi se u televizijskim serijama i filmovima, a sastoji se od tri primarne boje – crvene (Red), zelene (Green) i plave(Blue). Miješanjem te tri boje dobijaju se sekundarne i tercijarne. RGB model je aditivni, svjetlosni model miješanja boja i u tom se modelu žuta zapravo podudara s plavom.

Treći razlog je psihologija boja, na koju naše oči nesvjesno reagiraju. Dokazano je kako različito reagiramo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam brzo zapne za oko i povezana je sa srećom i energijom, a i većina daltonista prepozna žutu.

Komentari