U noći na nedjelju pomiču se satovi

Piše
Vedran Mikulić

Oct 27, 2018

U Hrvatskoj i u većini europskih država, posljednjeg vikenda u listopadu, u noći 27./28. listopada, satovi se pomiču jedan sat unatrag (s 3 sata na 2 sata) i time počinje zimsko računanje vremena.

S hladnijim danima stiže i zimsko računanje vremena. Kazaljke pomičemo za sat unatrag, što znači da dulje spavamo, ali i da prije pada mrak.

Zimsko računanje vremena ne počinje uvijek na isti datum, već posljednje nedjelje u listopadu.

Ljetno računanje vremena u 2018. ove godine završava 28. listopada u 03.00 sata, pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag. U 03.00 sata bit će 02.00 sata, odnosno počet će zimsko računanje vremena. To znači da ćemo moći sat vremena dulje spavati, no i da će već otprilike oko 17 sati padati mrak.

1

Foto: Thinkstock

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, Hrvatski autoklub upozorava vozače da tijekom zimskog računanja vremena na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Vozači bicikla također od prvog sumraka do potpunog svanuća i u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozači mopeda i motocikla dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Za nepoštivanja tih odredbi kazna je 300 kuna.

Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički promet. Kako je objavio HŽ, četiri vlaka bit će zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Riječ je o brzim vlakovima 820 Split (21.43) – Zagreb GK (5.46) i 821 Zagreb GK (23.00) – Split (6.45), brzom vlaku 740 Vinkovci (2.56) – Zagreb GK (6.43) i putničkom vlaku 3001 Varaždin (2.40) – Zagreb GK (5.18).

Zimsko računanje vremena trebalo bi trajati do posljednjeg vikenda u ožujku iduće godine, no EU je donijela odluku o ukidanju pomicanja sata. Posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno bit će 31. ožujka 2019. godine. Zemlje članice koje će izabrati zimsko računanje vremena još će jednom, zadnje nedjelje u listopadu 2019., pomicati kazaljke.

Komentari