U noći na nedjelju pomiču se satovi

Piše
Vedran Mikulić

Oct 26, 2019

U Hrvatskoj i u većini europskih država, posljednjeg vikenda u listopadu, u noći 27./28. listopada, satovi se pomiču jedan sat unatrag (s 3 sata na 2 sata) i time počinje zimsko računanje vremena.

S hladnijim danima stiže i zimsko računanje vremena. Kazaljke pomičemo za sat unatrag, što znači da dulje spavamo, ali i da prije pada mrak.

Zimsko računanje vremena ne počinje uvijek na isti datum, već posljednje nedjelje u listopadu.

Ljetno računanje vremena u 2019. ove godine završava 28. listopada u 03.00 sata, pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag. U 03.00 sata bit će 02.00 sata, odnosno počet će zimsko računanje vremena. To znači da ćemo moći sat vremena dulje spavati, no i da će već otprilike oko 17 sati padati mrak.

1

Foto: Thinkstock

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, Hrvatski autoklub upozorava vozače da tijekom zimskog računanja vremena na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Iako za vikend počinje zimsko računanje vremena, motorna vozila tek od 1. studenog moraju za vrijeme vožnje imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Vozači bicikla također od prvog sumraka do potpunog svanuća i u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozači mopeda i motocikla dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Za nepoštivanja tih odredbi kazna je 300 kuna.

Zbog pomicanja kazaljki i na prugama HŽ Infrastrukture uobičajeno se organiziraju posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo vrijeme.

Komentari