Koronavirus bi mogao stati u jednu limenku Coca-Cole

Piše
Mateo Galić

Feb 14, 2021

Britanski matematičar je izračunao da bi sav svjetski koronavirus mogao stati u jednu limenku Coca-Cole.

Izračun jednog britanskog matematičara otkrio je da bi sav koronavirus koji trenutno cirkulira svijetom lako mogao stati u jednu limenku Coca-Cole. Ovim postupkom prezentirao je koliki problem može izazvati nešto tako maleno.

Koristeći podatke o globalnoj stopi novozaraženih i procjene količine virusa po osobi, matematičar sa Univerziteta Bath, Kit Yates, ustanovio je da u svijetu ima oko dva kvintilijuna, odnosno dvije milijarde milijardi virusnih čestica SARS-CoV-2, prenosi Reuters.

Yates je detaljno opisao korake u svojim izračunima i objasnio kako je došao do svog zaključka. Uračunao je veličinu koronavirusa koja prosječno iznosi 100 nanometara, a potom je izračunao ukupan volumen virusa.

39121934-9244973-image-m-25_1612970141141

Pojasnio je da čak i kad uzmemo u obzir šiljate proteine virusa i njegov okrugli oblik zbog kojeg bi se pojavio prostor između čestica kad se slože, ukupan volumen i dalje je manji od jedne limenke Coca-Cole od 330 mililitara.

– Zapanjujuća je misao da su svi problemi, poteškoće i gubici života rezultat nečega što stane u par gutljaja – rekao je Yates u izjavi.

Do sada je u svijetu od posljedica koronavirusa preminulo više od 2,34 milijuna ljudi.

Foto: Pixabay

Komentari