Kratice bez kojih ne možemo

Piše
x-ica tim

Nov 15, 2019

U Hrvatskoj internet svakodnevno koristi 92 posto mladih u dobi od 16 do 29 godina, pa ni ne čudi što su se kratice ukorijenile u vokabularu svakog prosječnog pripadnika internetske generacije.

Skraćenice su se počele koristiti iz sasvim praktičnih razloga, kako bi se uštedio prostor. Kada je u 19. stoljeću izumljen i populariziran telegraf, HA je postala općepoznata skraćenica za Hurry Answer ili PLS za please. PLS je zaživio i kod nas, doduše u nešto preinačenom obliku – PLZ.

Iz devetnaestog stoljeća datira i najslavnija svjetska skraćenica, ili barem prvi njezin pisani trag. Urednik Boston Morning Posta prvi je put 1839. godine napisao OK, umjesto all correct odnosno oll korekt – u to su vrijeme bile moderne namjerno pravopisno netočno napisane skraćenice.

kratice

ASAP u svim vrstama dopisivanja mijenja as soon as possible iliti što je prije moguće. Ponekad se koristi i u govoru, a tada se po naški izgovara asap.

WTF kratica se prvi put pojavila u doba prachata, na takozvanom Usenetu, internetskom servisu koji je 1980. pokrenut u SAD-u. 1985. godine Jay Fields napisao je: And I asked myseld, WTF. Za one kojima ipak treba prijevod ove kratice, ona znači What The Fuck.

Kada se 1992. pojavio SMS (Short Messaging Service), prve tekstualne poruke bile su ograničene na 20 znakova. Doduše, tipkanje nije ispočetka zaživjelo, pa je tri godine nakon pojave SMS-a prosječan korisnik slao tek 0,4 poruke mjesečno. Do 1999. prosječan je korisnik mjesečno slao 35 poruka. Danas su brojke ponešto veće, pa je primjerice u tri mjeseca 2019. u Hrvatskoj razmijenjeno više od 700 milijuna SMS-ova.

kratice

OMG je akronim koji je prvi puta zapisan na telegrafu između Winstona Churchilla i jednog od njegovih generala, Johna Fishera. John je napisao: I hear a new order of knighthood is on the tapis. O.M.G.

LOL je u predinternetskom dobu bila skraćenica od lots of love, a prvi je put u današnjem smislu (Laughing Out Loud) početkom osamdesetih u Kanadi upotrijebio tadašnji student Wayne Pearson.

IRL odnosno in real life, doslovno prevedeno u stvarnom životu. Ova se kratica uglavnom koristi na internetu, a odnosi se na nešto što se zbiva uživo, izvan virtualnog svijeta.

kratice

SAJB izvorno balkanska kratica koje znači ispriku zbog eventualnog ponavljanja poruke. Mijenja riječi sorry ako je bilo.

MMM iliti ma mo’š mislit’

BZVZ odnosno bezveze, jedna od bezvremenskih i sveprisutnih kratica, jednako kao i NP odnosno no problem ili nema problema, i NVM/NMV. Ova se kratica najprije pojavila u engleskom jeziku kao NVM umjesto nevermind, to jest nema veze, a tako je nastala i naša inačica – NMV. Još jedna kratica koja se upisala u anale kao općepoznata je i BTW – by the way, ili na hrvatskom – inače.

kratice

U razno raznim pozivnicama mogli ste naići na RSVP. Ova kratica dolazi od francuskog répondez s’il vous plaît odnosno odgovorite, molim vas.

YOLO  odnosno you only live once – krivnja za ovu izlizanu kraticu ne može se u potpunosti svaliti na Drakea. Kanadski je reper svakako popularizirao s pjesmom The Motto, ali fraza datira još iz 18. stoljeća, kad je Johann Wolfgang von Goethe napisao dramu Clavigo, a stojeće kasnije, 1855., Johann Strauss II napisao je valcer pod imenom Man lebt nur einmal, iliti Samo jednom se živi.

kratice

U beskrajnom nizu kratica s kojima se svakodnevno susrećemo, neke često ni ne registriramo. Pa možda tako niste znali da je ALF,  izvanzemaljac s planeta Melmac, koji je Tannerima stalno radio dar-mar, ime dobio skraćivanjem riječi Alien Life Form.

AM znači prije podne, a dolazi od latinskog ante meridiem, a PM, odnosno post meridiem znači poslije podne.

J.R.R. Tolkien jedno od najprepoznatljivijih prezimena i najneprepoznatljivijih imena. Iza JRR krije se John Ronald Reuel.

H&M – Švedski lanac trgovina odjećom u početku je nosio ime Hennes što na švedskom znači za nju. Kada se Hennes preselio u prostorije trgovine zvane Mauritz Widforss, promijenili su ime u Hennes & Mauritz, odnosno H&M.

BMW znači Bayerische Motoren Werke, odnosno Bavarian Motor Works.

WD-40 – Kemičar Norm Larsen 1953. godine iz četrdesetog je pokušaja zamutio savršen sprej za podmazivanje i zaštitu od korozije. U to ga je ime prozvao WD-40, odnosno Water displacement 40th formula.

Komentari