Muke po rezervacijama sobe

Piše
Domagoj Vušak

Aug 19, 2015

Studenti se nemaju potrebe brinuti, svi će imati smještaj, zaključili su iz Studentskog centra.

Neki studenti žalili su se da nisu mogli rezervirati sobe u studentskim domovima, a najteže im je pala činjenica da ne mogu rezervirati sobe u kojima su bili prošle godine. No, zamjenica ravnatelja za smještaj Studentskog centra, Ružica Rajšić, poručila je studentima da ne brinu.

– Prema rasporedu, studenti u prva dva dana rezerviraju stare sobe u kojima su bili. Studenti koji su već bili u sobi u domu imaju pravo prvi rezervirati sobu. Nakon toga, piše i u naputcima na našim web stranicama, drugi studenti mogu rezervirati mjesta koja su preostala. Ima dovoljno mjesta da svatko rezervira svoju sobu, objašnjava nam Rajšić.

– Ako netko ima takvih ili sličnih problema neka se javi u poslovnicu i referenti će svakom pojedinačno pomoći.

Neki su se pak žalili da su njihove sobe rezervirane za studente s razmjene.

– Nelogično mi je da svaki put očito idu druge sobe u tu svrhu ili da uz stare odabiru i još neke (zbog spomenutog deficita). Nelogično mi je da neki strani državljanin, o čijem profilu ne znamo apsolutno ništa (ekonomski ni akademski standard) ima unaprijed osigurano mjesto, a neki od nas, čiji su profili transparentni na listama i za koje su poznate osnove po kojima su dobili dom, bivaju “protjerani” iz svojih soba. Treću godinu zaredom imam direktan upad u dom na temelju svojih ocjena, dakle, maksimalan broj bodova. Poprilično mi je nepravedno sve to, rekla nam je djevojka koja je htjela ostati anonimna.

Tražili smo komentar iz Studentskog centra i uskoro ga dobili.

– Neke sobe u 12. paviljonu rezervirane su za studente s međunarodne razmjene. No, nakon što svi studenti s razmjene popune sobe, ostale sobe dijele se studentima koji se u njih žele useliti. Ako je netko tijekom godine preselio u sobu koja je inače rezervirana za studente iz ERASMUS-a, ta mjesta je nemoguće ponovno rezervirati. Nema razloga da netko ne dobije tu sobu, ali samo u slučaju da nju ne popune studenti iz međunarodne razmjene.

Da ne bi bilo nejasnoća, Rajšić nam je objasnila po kojim kriterijima se bira tko će dobiti koju sobu.

– Zbog smanjenog kapaciteta, studenti koji imaju ukupno najveći broj bodova, ostvarili su pravo na smještaj. U odnosu na broj bodova, gledamo koji student je tražio koju kategoriju. Ako netko želi Cvjetno, a tamo nema mjesta, možemo mu dati alternativu, odnosno studentski smještaj druge kategorije. Ako je netko tražio treću kategoriju, odnosno paviljone koji se obnavljaju, a skupio je dovoljan broj bodova da ostvari pravo na smještaj, nije pošteno da mu kažemo da neće dobiti smještaj, nego da će smještaj dobiti netko s manjim brojem bodova. On je raspoređen tamo gdje imamo mogućnosti.

Iz Studentskog centra nisu zabrinuti, već su uvjereni kako su problematični samo pojedinačni slučajevi. Takve pozivaju da im se obrate mailom ili telefonom kako bi zajedno došli do rješenja.

– U razgovoru s kolegama, došli smo do zaključka da sve ide svojim tokom bez problema. Za sve studente ima mjesta, svi studenti koji su raspoređeni u domove dobit će svoje krevete i svoje sobe. Studenti ne moraju ni rezervirati sobu, dočekat će ih prazna soba. Teško je predvidjeti koliko će muških, a koliko ženskih studenata ostvariti pravo na smještaj. Neke sobe je nemoguće rezervirati, ali one su predviđene za spolno restrukturiranje doma. Studenti se nemaju potrebe brinuti, svi će imati smještaj, zaključili su iz Studentskog centra.

Postupak za rezervaciju sobe pročitajte na stranici Studentskog centra.

Komentari