Na današnji dan rođen je Yul Brynner

Piše
Mateo Galić

Jul 11, 2016

Na današnji dan, 11. srpnja 1920. godine u ruskom Vladivostoku, rođen je američki filmski glumac ruskog porijekla, Yul Brynner.

Rođen je kao Yuliy Borisovič Brynner. Njegova majka, Marusya Blagovidova, bila je kćer ruskog liječnika, a njegov otac, Boris Brynner, bio je inženjer i izumitelj.

1

Nakon što je Boris Brynner napustio obitelj, njegova majka uzela je Yula i njegovu sestru, Veru Brynner, i odvela ih u Harbin,  Kinu, gdje je pohađao školu koju je vodila kršćanska organizacija YMCA, a 1934. ih je odvela u Pariz.

Tijekom Drugog svjetskog rata Brynner je radio kao francuski radijski spiker i komentator za američki Ured za ratne informacije koji je prenosio propagandu u okupiranoj Francuskoj.

U svojim dvadesetima je počeo glumiti i raditi kao model, a u ranoj karijeri ga je golog fotografirao George Platt Lynes.

Yul Brynner se u Sjedinjenim Državama pojavio u mnogim filmskim i kazališnim produkcijama. Najpoznatiji je po ulozi sijamskog kralja u mjuziklu Kralj i ja u kazalištu i na velikom platnu, kao i Ramzesa II. u filmu Deset zapovijedi i u filmu Sedmorica velečanstvenih.

Capture

Yul je glumio u preko 40 igranih filmova, a publici s ovih prostora poznat je po ulozi u jugoslovenskom ratnom filmu Bitka na Neretvi.

Bio je poznat po obrijanoj glavi koju je zadržao kao osobni zaštitni znak od uloge u Kralj i ja. Tijekom života postao je sinonim za ćelavost.

Osim što je bio glumac, Brynner je bio aktivan fotograf, te napisao dvije knjige. Njegova kćer Victoria sastavila je knjigu njegovih fotografija obitelji, prijatelja i glumaca, kao i onih koje je snimio dok je radio kao UN-ov specijalni konzultant o izbjeglicama. Knjiga je nazvana Yul Brynner: Photographer.

2

Učenik glazbe od djetinjstva, Brynner je bio hvaljeni gitarist i pjevač. U svojem ranom periodu u Europi je često svirao i pjevao romske pjesme u pariškim noćnim klubovima.

Yul Brynner se ženio četiri puta, a prva tri braka su završila razvodom. Imao je troje djece te posvojio još dvoje.

Brynner je umro 10. listopada 1985. u New Yorku (isti dan kad i glumac Orson Welles, koji je također nastupio u Bitci na Neretvi. Uzrok smrti bio je rak pluća koji je bio posljedica dugogodišnjeg pušenja. Tijekom života Brynnera se često moglo vidjeti s cigaretom u ruci.

U siječnju 1985., devet mjeseci prije smrti, dao je intervju u emisiji Good Morning America, izrazivši želju da snimi antipušačku reklamu. Isječak iz tog intervjua postao je dio reklame Američkog društva oboljelih od raka, objavljen nakon njegove smrti; sadrži upozorenje “Sada kad sam umro, kažem ti, nemoj pušiti.”

Brynner je pokopan u groblju Saint-Michel-de-Bois-Aubry u Vienneu u Francuskoj.

Izvor: Wikipedija

Komentari