Tekila pomaže pri mršavljenju

Piše
Mateo Galić

Jul 30, 2018

Želite izgubiti višak kilograma i u potpunosti ste izbacili unos alkohola u vaš organizam. A može li baš alkohol pomoći u smanjenju tjelesne mase? Može i to tekila.

Tekila je alkoholno piće prvobitno napravljeno u okolici Tequille, grada u zapadnoj meksičkoj državi Jalisco. Pravi se od biljke agave i obično sadrži 38-40% alkohola, ali postoje i neke vrste od 13-46%  alkohola.

Tekila se poslužuje uz malo soli i s kriškom limuna. To se zove “tequila cruda”, katkad nazvana i “poliži-srkni-posisaj” (odnosi se na način kombiniranja sastojaka). Osoba koja pije ovlaži stražnji dio dlana (između palca i kažiprsta) i posoli. Zatim poliže sol, popije tekilu i posisa limun. Sol ublažava žestinu tekile, dok voće uravnotežuje i začinjava ukus.

tequila-sunrise-829486_1920

U Njemačkoj i još nekim državama umjesto soli i limuna koristi se cimet i kriška naranče. Kao i druga alkoholna pića, tekila se koristi u razne svrhe.

Ako želite smršati, nutricionisti i fitness treneri će vam sigurno reći da smanjite ili u potpunosti izbacite unos alkohola. Međutim, najnovija studija je povezala tekilu i gubitak kilograma.

Prema izvještaju predstavljenom na sastanku American Chemical Society, tekila vam može pomoći i u snižavanju šećera u krvi. Točnije, šećer koji se prirodno pojavljuje u biljci agave od koje se radi tekila.

Ti šećeri se zovu agavini –  nisu isti kao sirup agave – i  nisu probavljivi, što znači da oni djeluju kao dijetalna vlakna i neće povećati šećer u krvi.

Agavini su najbolji šećeri koji pomažu pri razvoju  zdravog mikroba u ustima i crijevima, a mogu i pomoći ljudima da se osjećaju siti i samim time i manje jedu.

To ne znači da biste trebali stalno piti tekilu kako biste izgubili kilograme, ali sljedeći put kad idete na piće, možda bi baš trebali naručiti jednu tekilu.

Komentari