Kongres studenata elektrotehnike i računarstva

Piše
Lorena Sikavica

Nov 02, 2017

Studenti FER-a i  članovi Europske udruge studenata elektrotehnike i računarstva (EESTEC) organiziraju najveće godišnje okupljanje studenata tog područja u Europi u trajanju od 5. do 12. studenog.

U Zagreb dolazi preko 100 budućih inženjera  koji su visoko motivirani, proaktivni, žele napredak i suradnju, a Kongres je idealna prilika za stvaranje novih poznanstava i suradnji u ovom gospodarski važnom sektoru.

Događaj ovog razmjera i karaktera organizira petero studenata FER-a, koji uz svoje studentske obveze nesebično volontiraju u organizaciji ovog događaja. Njihov je zadatak prikupiti sredstva, pronaći smještaj i kongresne dvorane, promovirati događaj, razviti program za sudionike,upoznati ih sa znamenitostima, kulturom i tradicijom grada Zagreba i Hrvatske, a sve je to izvan obrazovanja i  struke budućih inženjera.

Organizaciju koja je krenula još u travnju ove godine vodi Katja Ivić koja je sada na završnoj godini diplomskog studija. Ovu veliku čast i odgovornost preuzela je na sebe motivirana prethodim iskustvima organizacije u sklopu EESTEC-a te ju je Upravni Odbor prepoznao kao najboljeg kandidata za ovu izrazito važnu i odgovornu poziciju.

“Nakon 3 godine aktivnog članstva u EESTEC-u, završnu godinu studiranja na FER-u odlučila sam iskoristiti na najbolji mogući način-radeći za dobrobit zajednice! Nakon organizacije lokalnih i internacionalnih radionica, sljedeći korak je bio okušati se kao glavna organizatorica Kongresa. Iako posla ima puno, organizacijom Kongresa mogu pomoći svojim kolegama pri stjecanju poznanstava diljem Europe, pokazati im mogućnosti razvoja na akademskom, poslovnom, ali i privatnom planu te im prenijeti znanja stečena volonterskim radom. “

Završnu godinu studiranja na FER-u Ivan Blašković je iskoristio za usavršavanje FundRaising vještina i odradio odličan posao, jer ovakav događaj iziskuje velike novčane izdatke. Ivan, nije samo surađivao s lokalnim firmama, nego i internacionalnima i to izrazito uspješno.

“Već 3 godine u EESTEC-u uživam, učim i radim kako na sebi, tako i na razvoju studentske zajednice. S veseljem sam se odlučio na ogroman korak, organizaciju najvećeg događaja u EESTEC-u, Kongresa. Glavni cilj EESTEC-a je povezati studente elektrotehnike i računarstva u Europi, a upravo Kongres je najbolja prilika i put ka ispunjavanju tog cilja. Kroz Kongres ne povezujemo samo studente diljem Europe, već povezujemo hrvatsko gospodarstvo s europskim. To je vrlo važan korak u napredovanju i poboljšanju studentskog života i kvalitete studiranja.”

U Zagreb dolazi preko 100 stranih studenata kojima se treba osigurati smještaj, hrana, prijevoz, dvorane za sastanke  i niz drugih logističkih zahtjeva. Sve to iznimno uspješno koordinira Magdalena Krenek koja je zadužena kako bi svim participantima boravak u Zagreb ostao u što ljepšem sjećanju.

“Kad sam se prije 2 godine učlanila u EESTEC otvorio mi se cijeli jedan novi svijet prilika. Stekla sam brojna nova poznanstva i prijateljstva kako na svom sveučilištu tako i na europskim sveučilištima. Ta prijateljstva za mene danas predstavljaju najveću vrijednost koju sam dobila od EESTEC-a i upravo je to bio jedan od glavnih motiva za organizaciju Kongresa. Kongres je svakako simbol zajedništva i solidarnosti među studentima Europe i predstavlja primjer uspješne međunarodne suradnje. Studenti svojim znanjem, sposobnošću i motivacijom rješavaju brojna kompleksna pitanja koja danas predstavljaju izazove našoj studentskoj zajednici. Moja uloga kao koordinator za logistiku je da osiguram najbolje uvjete sudionicima kongresa kako bi se postigli što kvalitetniji rezultati. Uz to, želja nam je europskim studentima pokazati Zagreb u što boljem svjetlu i upoznati ih s raznolikom hrvatskom kulturom i našim običajima. Nadam se da ćemo ispuniti sve naše ciljeve i da ćemo doprinijeti daljnjem povezivanju i suradnji među studentima Europe.”

Dolazak u stranu zemlju za većinu mladih predstavlja svojevrsni izazov, postoji dosta pitanja i potencijalnih nesporazuma. Za sve takve probleme i informacije organizacijski odbor Kongresa ima Kontakt Osobu- Karla Sudeca koji je prije dolaska participanata glavna poveznica između participanata i organizatora te osoba kojoj se uvijek mogu obratiti.

“U EESTEC sam se učlanio na samom početku studija i to se pokazalo kao dobra odluka. Prvo sam upoznavao ustroj i način funkcioniranja udruge te sam sudjelovao na stručnoj radionici u Cosenzi, Italija. Bilo je to odlično iskustvo iz kojeg sam mnogo naučio i stekao brojna prijateljstva. Odlučio sam još više doprinijeti zajednici prijavivši se za jednog od organizatora Jesenskog kongresa. Ovaj događaj je odlična prilika za još jaču integraciju hrvatske studentske zajednice u europsku. Osim predstavljanja hrvatske akademske zajednice u najboljem svjetlu, hrvatski studenti elektrotehnike i računarstva steći će brojna iskustva i uvid u razne sustave obrazovanja u Europi.”

Ovo je događaj važan za promociju EESTEC-a, FER-a, ali i Zagreba te čitave Hrvatske, promociju vodi Anamarija Jukić koja je zadužena za motiviranje članova EESTEC-a  na dolazak u Zagreb te promociju eventa domaćim i stranim medijima.

“Iako sam samo godinu dana u EESTEC-u, motivirana prethodnim iskustvom PR koordinatora i sudjelovanjem na internacionalnoj radionici odlučila sam se na veliki korak – organizaciju Europskog kongresa studenata elektrotehnike i računarstva! Iako studiram na FER-u, zahvaljujući EESTEC-u razvila sam ljubav prema PR-u, marketingu i menadžmentu, tako tijekom studiranja paralelno razvijam svoje tehničke i “meke” vještine (eng. Soft Skills).

Biti PR koordinator za Kongres  iznimna je čast, ali i odgovornost. Imam priliku promovirati događaj ovakvog razmjera i važnosti , Zagreb, Hrvatsku! Ono što me istinski motivira jest  željela za informiranjem  javnosti kako su mladi danas proaktivni, uzimaju stvari u svoje ruke, ne boje se izazova, žele doprinijeti društvu sve to nesebično volontirajući. Nadam se da će moj rad motivirati druge studente na aktivno sudjelovanje u izgradnji bolje budućnosti Hrvatske!”

U vremenu kada se mladi iseljavaju iz Hrvatske, od toga visok udio baš inženjera elektrotehnike i računarstva, ovi su studenti odlučili Europi prezentirati Zagreb i Hrvatsku kao zemlju znanja, tehnologije i razvoja. Sve  to na realnom primjeru kao domaćina najvećega skupa studenata toga područja unutar Europe,  time su pokazali su izrazitu proaktivnost , želju za napretkom kako osobnim tako i napretkom cijele države. Ovo je događaj izrazite važnosti i za njihove kolege s FER-a koji će dobiti priliku upoznati se s europskim trendovima, steći poznanstva i ostvariti suradnje sa svojim kolegama širom Europe te stečena znanja i vještine primijeniti ovdje u Hrvatskoj.

Komentari