55. obljetnica Fakulteta političkih znanosti

Piše
Lorena Sikavica

Nov 03, 2017

Svečana sjednica u povodu 55. obljetnice Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu održat će se u utorak, 7. studenoga u 11 sati u A dvorani Fakulteta (Lepušićeva 6, Zagreb). 

Program obilježavanja svečanosti započet će pozdravnim riječima dekanice prof. dr. sc. Lidije Kos-Stanišić nakon čega slijede govori uzvanika te prigodni multimedijalni program. Pri kraju programa uslijedit će podjela godišnjih nagrada i priznanja najboljima i zaslužnima te prigodni domjenak.

O fakultetu

Fakultet političkih znanosti je najstarija znanstvena institucija s područja političke znanosti u ovom dijelu Europe i jedini studij političkih znanosti u Republici Hrvatskoj. Utemeljen je 23. veljače 1962. godine odlukom Hrvatskoga sabora kao visoko učilište u okviru Sveučilišta u Zagrebu, a u studenom iste godine započela je nastava na studiju politologije.

Fakultet je bio prva akademska institucija te vrste u komunističkoj Istočnoj Europi te je od svoga osnivanja djelovao kao znanstvena i visokoškolska institucija u sklopu Sveučilišta, u svemu izjednačena s drugim sveučilišnim sastavnicama. Akademska autonomija bila je osnova razvoja Fakulteta te ga je u kriznim vremenima zaštitila od političkih pritisaka i presezanja vlasti. Godine 1971. na Fakultetu je osnovan dvogodišnji paralelni studij novinarstva koji je ubrzo prerastao u puni četverogodišnji sveučilišni studij.

Kao najstariji fakultet političkih znanosti u Srednjoistočnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, koji od 1962. godine izvodi studij politologije, a od 1971. godine studij novinarstva, Fakultet političkih znanosti je akademska institucija čija je zadaća kritički usmjereno stjecanje i prenošenje spoznaja o hrvatskoj državi i politici, društvu, medijima i javnosti, kao i relevantnom  međunarodnom okruženju.

U svojoj istraživačkoj, nastavnoj i javnoj djelatnosti Fakultet promiče demokratske institucije i demokratsku političku kulturu te svojim znanstveno-istraživačkim uvidima pomaže građanima i profesionalnim političarima u donošenju odluka. Odlučivanje utemeljeno na znanju postalo je još važnije pristupanjem Hrvatske Europskoj Uniji, čemu Fakultet političkih znanosti zajedno s drugim sastavnicama Sveučilišta daje svoj doprinos.

Izvor: unizg.hr

Komentari