Najveći skup poslovnih anđela i investitora u Europi

Piše
Ivona Radić

Mar 08, 2016

Grad Zagreb i Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) domaćini su najvećeg skupa poslovnih anđela i investitora u Europi – EBAN Winter University 2016., koji će 29. i 30. studenog okupiti više od 1 500 sudionika.

Grad Zagreb i Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) domaćini su najveće europske konferencije poslovnih anđela i investitora – EBAN Winter University 2016., koja će se održati 29. i 30. studenog 2016. godine u Zagrebu, u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Winter University pokrenula je Europska mreža poslovnih anđela (EBAN) koja predstavlja suradnju investitora fokusiranih na startupove i poduzeća u ranim fazama razvoja te broji preko 250 organizacija poslovnih anđela i više od 20 000 investitora. U Istanbulu u veljači ove godine na forumu World Business Angels Investment, CRANE-u je službeno dodijeljeno domaćinstvo za EBAN Winter University 2016 konferenciju. U konkurenciji za organizaciju 15. izdanja ove konferencije, pored Hrvatske, bile su Norveška, Švedska i Ukrajina.

EBAN Winter University održava se jednom godišnje te domaćini ove godine očekuju preko 1 500 sudionika, od čega 400 investitora i poslovnih anđela te 100 startupova iz cijelog svijeta. Time je ova konferencija najveća poslovna konferencija do sada organizirana u Zagrebu.

Konferenciju su danas najavili Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) kao organizator, te Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, kao suorganizator projekta.

eban winter

Na prošlogodišnjoj konferenciji u Kopenhagenu razgovarali smo s tamošnjim gradonačelnikom i danskim princem. U tom trenutku, postalo je jasno da trebamo dovesti ovu veliku konferenciju u Hrvatsku kako bismo osnažili i dali podršku razvoju hrvatskom poduzetništvu i startup sceni. Inicijativu su od početka prepoznali i podržali Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Intenzivno smo lobirali posljednja tri mjeseca i trud se isplatio, izjavio je Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a.

Suradnja između CRANE-a i Grada Zagreba započela je još prošle godine kada je CRANE postao partner Grada Zagreba u projektu Zagreb Connect. Gradonačelnik Grada Zagreba naglasio je važnost održavanja ovog događaja jer je cilj sustavno razvijati prepoznatljivost Zagreba kao odredišta organizacije europskih poslovnih događanja. Konferencija veličine i važnosti kao EBAN Winter University osigurat će Hrvatskoj veliku pažnju internacionalnih poslovnih anđela i investitora i omogućiti hrvatskim startupovima da svoje ideje predstave na globalnoj razini. U Europi poslovni anđeli godišnje investiraju preko 7,5 milijardi eura, a iz godine u godinu bilježi se trend porasta investicija.

eban winter

Grad Zagreb će svoju podršku razvoju visoko tehnološkim tvrtkama dati i kroz novi tehnološki park, bolje reći poslovni inkubator, koji opremamo u Paviljonu 12 na Zagrebačkom velesajmu, te će za naše poduzetnike biti otvoren već ove godine. Osigurat ćemo prostor, mentorstvo i sve što je potrebno za razvoj poduzetničkih ideja“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

Također, najavljeno je da će Grad Zagreb pripremiti i nove financijske instrumente za financiranje startupova, budući da u Hrvatskoj takve podrške našim mladim poduzetnicima još nema.

Komentari