O mom faksu – FER

Piše
Ana Leko

Nov 17, 2015

Opće je poznato da FER slovi kao jedan od najtežih fakulteta. Je li to istina ispričao nam je student Josip Jozić.

Josip Jozić student je 1. godine diplomskog studija na FER-u, smjer Telekomunikacije i informatika. Koliko je FER uistinu težak fakultet, koji su opaki kolegiji, što sve nudi ovaj faks i što Josip poručuje novopečenim studentima donosimo u današnjoj priči O mom faksu.

Nekoliko riječi o fakultetu

Kako je studirati na FER-u

Opće je poznato da FER slovi kao jedan od najtežih fakulteta. Mnogim studentima upravo je prvi semestar jedan od najgorih tijekom studiranja. Razlog tome je malo dulje vrijeme prilagodbe na drugačiji način rada u odnosu na srednju školu.

S gradivom se kreće odmah od prvog tjedna. Uz još neke dodatne kolegije, četiri su temeljna kolegija (Matematika 1, Osnove elektrotehnike, Programiranje i programsko inženjerstvo, Digitalna logika) na kojima se u kratkom vremenu dobije jako puno informacija, te ako odmah ne prioneš na posao kasnije može biti problem.

Uz to, dosta ovisi s kakvim predznanjem dođeš, jer dok su neke kolege upoznate s nekim stvarima ti se prvi puta susretneš s njima. Budući da je FER stvarno organiziran fakultet jer se točno zna kad su predavanja i tjedni ispita za uspjeh na faksu bitno je dobro organizirati vrijeme.

Izazovi FER-a

Jedan od izazova za studente koji dođu iz ostalih dijelova Hrvatske je svakako i odoljeti mogućnostima koje pruža Zagreb.

Kako nam je vrijeme ograničeno, a potrebno je iskombinirati zabavu i učenje. Savjet brucošima je da se raspitaju kod kojih profesora je najbolje ići na predavanja (iako nismo svi isti) jer je kod nekih stvarno gubljenje vremena, a neki te stvarno odlično pripreme za ispit. I nikako se ne treba previše opustiti i ne dopustiti da se nakupi previše gradiva jer te kasnije kad kreneš učiti uhvati panika, ali svakako treba naći vremena za sebe i svoj užitak jer biti student nije samo ići na predavanja i učiti. 😀

Prednosti studiranja na FER-u

Budući da je IT sektor u porastu, inženjeri računarstva i elektrotehnike su traženi na tržištu rada i može se reći da u ovoj teškoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi i u kojoj je ljudima iz pojedinih struka gotovo nemoguće pronaći posao, FERovci relativno lagano pronalaze, a dosta njih krene raditi i prije nego što završi studij.

Smjerovi na FER-u

Prva godina je ista za sve studente, na drugoj godini se bira između elektrotehnike i računarstva dok se na trećoj godini na svakom smjeru bira između 5 profila i to:

Računarstvo: Obradba informacija, Programsko inženjerstvo, Računalno inženjerstvo, Računarska znanost, Telekomunikacije i informatika

Elektrotehnika: Automatika, Elektroenergetika, Elektroničko i računalno inženjerstvo, Elektronika, Radiokomunikacijske tehnologije

Studentske udruge, projekti i aktivnosti

Na ovom linku možete provjeriti koje sve udruge imaju. Uglavnom ne znam previše o tim udrugama, ali dosta često i najviše na početku semestra imaju štandove po fakultetu tako da ako je netko zainteresiran može pitati i učlaniti se. Najpopularnije su Kset, eSTUDENT, Best, EESTEC koliko ja znam.

Postoji dosta projekata koji se provode u koje su studenti najčešće uključeni kroz Završni rad ili neke druge predmete koje zahtijevaju mentora. Za studente nižih godina postoji mogućnost pristupiti radionicama u sklopu nekih kolegija, ali tu je i mnoštvo neobaveznih predmeta, tzv. vještina koje se mogu upisati svaki semestar i na kojima se može dosta toga naučiti (npr. Čupićev tečaj Jave slovi kao jedna od vještina koja je korisnija od pola redovnih kolegija).

Osobni plan

Želje i planovi nakon studija

S obzirom da sam odabrao smjer Telekomunikacije i informatika htio bih raditi u tvrtkama koje se bave stvarima vezanim uz to područje, s naglaskom na mreže. Iduće ljeto planiram odraditi negdje praksu pa možda i nastaviti raditi tijekom 5. godine budući da nije preveliko opterećenje na faksu. Poslije diplomiranja za početak bih sigurno ostao u Hrvatskoj jer vjerujem da se u mojoj struci može naći dovoljno dobar i dovoljno plaćen posao za normalan život.

Savjeti za brucoše

Svatko tko ima interesa za ovaj fakultet svakako treba upisati i pokušati jer kao što sam rekao gore u prednostima ovog faksa posao poslije FERa nije tako teško pronaći. Prve dvije godine su općenitije i slušaš neke predmete koje te možda toliko ne zanimaju, ali poslije se možeš opredijeliti za ono što stvarno želiš tako da tko preživi prve izazove ne bi trebao imati problema sa završetkom faksa.

Korisne i zanimljive informacije

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu vodeća je istraživačka i obrazovna ustanova u Republici Hrvatskoj u području elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija. U svojoj 93-godišnjoj djelatnosti (1919. – 1956. kao Elektrotehnički odsjek Tehničkoga fakulteta, 1956. – 1995. kao Elektrotehnički fakultet i od 1995. pod sadašnjim imenom) FER je dao vrijedne doprinose razvoju hrvatske industrije, ponajprije obrazujući visokokvalitetne i svestrane diplomirane inženjere i izvodeći razvojno-istraživačke i stručne projekte za hrvatsko gospodarstvo.

Kontakti

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Unska 3, Zagreb

Tel: 01/ 6129 999

Web: www.fer.unizg.hr

e-mail: fer@fer.hr

Komentari