O mom faksu – Hrvatski studiji

Piše
Ana Leko

Nov 13, 2015

Za zadnju priču O mom faksu u ovome tjednu ostavili smo Hrvatske studije. U tome nam je pomoglo troje studenata, svatko iz različitog područja i sa svojim dojmovima i stavovima.

Dora Črček Varga studira sociologiju, Josip Pelaić student je komunikologije, a Davor Dubravić psihologije. Ispričali su nam kako doživljavaju ovaj faks, što im je teško a što nije, koje su mogućnosti nakon diplome i što preporučaju novopečenim studentima.

Hrvatski studiji iz persprektive studenata

Je li teško studirati na HrStud?

Josip Pelaić

Josip Pelaić

Josip smatra da su Hrvatski studiji izrazito lagan faks, pogotovo za one koje odabrani smjer zaista zanima.

Predavanja su većinom zanimljiva, profesori su kompetentni, mnogo toga se nauči, ali treba napomenuti da je diplomski smjer manje kvalitetan jer se malo toga nauči i ima jako malo praktičnih dijelova. Također, lokacija (kampus) je minus.

Za Davora je pak psihologija na Hrvatskim studijima umjereno teška

Nema toliko knjiga od 600 stranica koje treba naučiti, ali se to kompenzira radom sa strane – provedbom istraživanja, raznim analizama, provedbom intervjua, izrade seminara, radionice i slično. U svakom slučaju, to čini proces studiranja prilično zanimljivim.

Studij sociologije Dori je vrlo zanimljiv i ne pretežak smjer, pogotovo jer ju baš sociologija i zanima.

Ono što je bitno je čitanje zadane literature što uključuje naravno dosta knjiga pisanih sociološko-filozofskim rječnikom što za neke može predstavljati problem u početku.

Izazovi na Hrvatskim studijima

Davor Dubravić

Davor Dubravić

Neki kolegiji se čine problematični za položiti. Radi se o metodološkim kolegijima koji nerijetko iziskuju logičko razmišljanje i matematičko znanje, ali uspjesi na tim kolegijima pokušavaju se povećati putem selekcijskog postupka (test apstraktnog mišljenja) koji daje malo više važnosti matematici (što  ujedno i mnoge maturante zbunjuje – kakve veze ima matematika sa psihologijom). 

Ipak, bez straha, kolegijalnost i suradljivost studenata je jako velika. Iskustva mojih kolega i mene su da kad nam nešto nije išlo, bilo je potrebno samo pitati – brojni studenti su spremni podjeliti besplatne instrukcije na virtualan način ili na kavi pred ispit.

Bilo bi dobro navesti u ovom dijelu i da je fakultet dosta udaljen od centra, pa za neke je izazov i mnogo putovati – ispričao nam je Davor Dubravić.

Prednosti studiranja na Hrvatskim studijima

Fakultet je vrlo dobro organiziran, studenti imaju mnogo mogućnosti poput Erasmus programa na

Dora Črček Varga

Dora Črček Varga

prestižnim Sveučilištima u Europi kao što je Charles University u Pragu koji studenti sociologije imaju mogućnost odabrati u sklopu Erasmus programa. Osim toga konstantno se radi na unapređivanju programa i kvalitete studija. Isto tako, studente se nagrađuje za postignuti uspjeh, što im može biti dodatna motivacija za postizanje što boljih rezultata, objasnila je Dora.

Dobiva se najkvalitetnija teorijska podloga odabranoga smjera, profesori su iznimno kvalitetni i kompetentni, izlaze studentima u susret, gotovo svi kolegiji su zanimljivi, širok izbor izbornih kolegija, vanjski suradnici koji su stručni u uskom području smjera (npr. marketing), birokracija (tete u referadi su zakon!), dodao je Josip.

Smjerovi na Hrvatskim studijima

Na Hrvatskim studijima može se odabrati jednopredmetni studij psihologije, isključivo dvopredmetni studij filozofije i latinskog jezika ili jednopredmetni ili dvopredmetni studij sociologije, komunikologije, kroatologije, povijesti i sociologije. Na diplomskoj razini (zadnje dvije godine prije stečenog zvanja magistra) studiji su isključivo jednopredmetni, ali se nekim studentima koji su pokazali iznimno znanje nudi mogućnost paralelnog upisa dvaju diplomskih studija na trošak Hrvatskih studija, objasnio je Davor.

Studentske udruge, aktivnosti i projekti

Postoje brojne udruge na Hrvatskim studijima. Na primjer, studenti psihologije mogu se učlaniti u udrugu studenata psihologije Hrvatskih studija Feniks. Unutar udruga, provode se razni projekti koji se dotiču struke i jačaju povezanost studenata. Na primjer, Feniks nudi mogućnost putovanja zajedno sa studentima iz druge zemlje. Ovo ljeto se putuje u Nizozemsku i Irsku. Dodatno, fakultet nam je dao na korištenje prostorije koje su opremljene namještajem, strujom  i ključevima u koje možemo doći u bilo kojem trenutku i ponavljati nešto za fakultet, družiti se ili jednostavno odmoriti u pauzi.

Osim što profesori ponekad provode znanstvene projekte u koje se mogu uključiti studenti te time steći dodatna znanja u radu u struci, studenti već nekoliko godina za redom uspješno organiziraju znanstvene projekte. Psihologija se domislila događaja PUP (Psihologija u praksi) u kojem psiholozi koji rade u raznim granama psihologije održavaju kratka predavanja o njihovom radnom mjestu, potrebnim znanjima i izazovima, ispričao je Davor.  

Dora nam je navela sve udruge koje su osnovali studenti Hrvatskih studija:

Osobni plan

Josip, Davor i Dora bi nakon diplome, naravno, voljeli raditi u struci. Josipa, Osim odnosa s javnošću, zanima i marketing, psihologija potrošača i statistika pa se nada da će naći posao u kojem ću se moći baviti time.

Davoru je psihologija divna i htio bi raditi tamo gdje se traži njegova stručnost, ali i kreativnost. Važno mu je da na svom poslu ima priliku nešto smisliti, stvoriti ili unaprijediti.

Dora bi pak voljela raditi na projektima Europske unije.

Mi im svima želimo sreću, a oni svim novim i budućim studentima poručuju da je izrazito važno odabrati studij koji vas zanima i koji zbilja želite i volite. Samo tako se može biti sretan i uspješan.

Korisne i zanimljive informacije

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu pokrenuti su i ustrojeni 16. studenoga 1992., isprva samo kao dvosemestralni Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva. Taj je program potom preoblikovan u program redovitog četverogodišnjeg studija, kojemu su, zbog određenih sadržajnih srodnosti i radi obogaćenja studijske ponude, pridodani studijski programi filozofije i religijske kulture Filozofskog fakulteta Družbe Isusove.

Hrvatski studiji stožerna su visokoobrazovna i znanstvenoistraživačka ustanova Sveučilišta u Zagrebu i u Republici Hrvatskoj koja izvodi i koordinira znanstveno-nastavne i znanstvenoistraživačke djelatnosti u području društvenih i humanističkih znanosti te u interdisciplinarnom području znanosti, a osobito u proučavanju hrvatskog društva te u polju proučavanja i afirmacije hrvatske znanosti, obrazovanja i kulture u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Kontakti

Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji

Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83d

Tel: (01) 2457 600
Web: http://www.hrstud.unizg.hr

Komentari