Padel – novi sport u Hrvatskoj

Piše
Karlo Andonov

Feb 26, 2016

Dobro upućeni tvrde kako je riječ o najbrže rastućem sportu u svijetu. Ponikao je u Meksiku, a u posljednjih nekoliko godina doživio je neviđenu ekspanziju diljem svijeta, a posebice u Argentini i Španjolskoj. Također, postoji inicijativa da se uvrsti u olimpijske sportove…

Riječ je o padelu, sportu koji poprima sve veću popularnost i ubrzano se iz dana u dan širi meridijanima. Premda ima poveznice s tenisom te squashom, padel svojom očaravajućom aurom privlačnosti pridobiva nevjerojatan broj rekreativaca, ali i profesionalnih sportaša. Već u sadašnjem trenutku postoji etablirana natjecanja poput Svjetskog prvenstva u padelu te World Padel Toura.

12316171_897575410295590_3605065941016099294_n

Foto: World Padel Tour

Sve je započelo već davne godine 1969. u Meksiku kada je Enrique Corcuera postavio kamen temeljac za razvitak padela kao sporta. Padel, otada pa do današnjih dana, rapidnom brzinom prerasta u omiljeni hobi mnogobrojnih javnih osoba, a posebice je omiljen na Pirenejskom poluotoku. Stoga ne čudi podatak kako je Španjolska trenutno najsnažnija nacija u svjetskim okvirima padela.

Hrvatska se tek priprema za upoznavanje s padelom, a za to su prvenstveno zaslužni Robert Prosinečki te Janko Janković koji su u završnoj fazi izgradnje Padel centra na zagrebačkom Velesajmu.

Radovi su praktički u završnoj fazi. Mislim da je to koncept koji ima smisao i perspektivu u Hrvatskoj. Uvjeren sam da će to postati pravi hit kod nas. Takvo nešto baš nedostaje gradu kakav je Zagreb. Naša je poslovna vizija da obogatimo sportski život grada. Plan je da na Zagrebačkom velesajmu u dogledno vrijeme napravimo jedan od većih padel-centara u Europi s dvadesetak terena i svim popratnim sadržajima, izjavio je Janko Janković za Večernji.hr.

Vjerujemo kako će mnogi pohrliti na zagrebački Velesajam (paviljon 10), ali i u Marg’s Padel klub, kako bi se oprobali u sportu kojeg svakodnevno prakticiraju mnoge javne persone poput Diega Armanda Maradone ili, pak, Lea Messija…


Općenito o padelu

  • Ime je dobio prema drvenim veslima (paddle) s kojima se isprva igrao.
  • Osnovan je 1969. godine u Acapulcou (Meksiko), a osnivač jest Enrique Corcuera.
  • Padel je kombinacija tenisa i squasha.
  • Igra se u parovima u ograđenom terenu veličine 10×20 metara.
  • Bodovi se osvajaju identično kao u tenisu.
  • Rekvizit, kojim se koriste igrači padela, je reket od karbona, kevlara ili grafita.

Foto: World Padel Tour

Komentari