Prepoznajte melanom putem mobitela

Piše
Mateo Galić

Jul 03, 2016

Melanom je maligni (zloćudni) tumor pigmentiranih stanica kože. To je najčešća bolest kože koja može dovesti do smrti, a broj oboljelih od melanoma je u stalnom porastu i to je jedan od tumora s najvećom ekspanzijom u posljednje vrijeme. Godišnje povećanje broja oboljelih je 7 %.

Melanom nazivaju bolešću novog doba i tihim ubojicom, a upravo zbog toga liječnici čine sve kako bi javnost upoznali s opasnostima koje ova bolest nosi. Kao što je poznato, madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju, neki veće, neki manje. Osim dobroćudnih madeža, na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline koje su vrlo slične običnom madežu, ali ih je ipak moguće uočiti.

Capture

Pored obavezne posjete dermatologu, provjera i praćenje razvoja madeža mogu se obaviti i putem mobilnog uređaja.

Takvu mogućnost pruža aplikacija SkinVision, koja traži priliku za ponudu još većeg broja opcija kako bi njezini korisnici bili što sigurniji u vlastitoj koži. Ova aplikacija je potpuno besplatna, a može otkriti melanom i to, kako tvrde, s preciznošću od čak 83 posto.

Nakon što skinete besplatnu aplikaciju, mobilnim telefonom uslikate vama sumnjivi madež, a aplikacija će u sekundi, na temelju algoritma, procjeniti stupanj rizika od malignog oboljenja i to na osnovu podataka o obliku, rubovima i boji madeža.

Ako se pokaže kako je madež  vrlo rizičan, mobilni telefon će vas upozoriti, a na vama je da nakon toga, što prije, odete kod liječnika.

Aplikaciju možete skinuti ovdje.

Komentari