Preživljavanje ispitnih rokova

Piše
Ena Kičeec

Jan 31, 2018

Vrijeme je ispitnih rokova, sve je već više manje isplanirano na koji ispit se kada izlazi i pripreme su počele.

Ali kolokviji i seminari koji su pisani u zadnjih nekoliko tjedana jednostavno su isisali sav život i energiju iz studenata, a period koji slijedi je jedan od najstresnijih u godini pa se postavlja pitanje kako ostati fokusiran i koncentrirati se na one obaveze koje su preostale u semestru.

Nedostatak koncentracije znači probleme ne samo u učenju već i u svakodnevnom životu. Zadaci će se teže obavljati, neće biti dovoljno dobro napravljeni i na kraju će se pojaviti nezadovoljstvo s onime što smo napravili jer smo svjesni da možemo bolje.

laptop-3087585_1920

Jedan od najvećih problema koji se u ovakvim situacijama javlja je odgađanje, odnosno odugovlačenje. Dosta su česte situacije kada bismo radije obavljali bilo koji zadatak na svijetu umjesto da npr. učimo određeni predmet pa umjesto da učimo provedu se sati u čišćenju stana ili jednostavno upadnemo u crnu rupu zvanu internet. Takve situacije jedan su od najvećih izvora stresa jer se u jednom trenutku nagomila enormna količina stvari koje trebaju biti obavljene, a za to nema dovoljno vremena.

Naravno rješenje za ovaj problem je u onoj rečenici koju svi slušamo od osnovne škole – „Počni na vrijeme!“ i iako ju više ne možemo ni smisliti, da je se pridržavamo vjerojatno bi većina naših studentskih problema s ispitima nestala.

Jednako tako, bitno je postaviti i određene ciljeve, ali ciljeve koji su specifični i jasni (i naravno realni). Ako su ciljevi dobro postavljeni, automatski smo organiziraniji i manja je vjerojatnost da ćemo odgađati neke zadatke, a ako su postavljeni ciljevi specifični i jasni, lakše ćemo ih izvršavati i uspjeh koji postignemo njihovim izvršavanjem će poslužiti kao motivacija za nastavak rada (posebno ako se za svaki od njih na neki način nagradimo).

Sezona stresa, panike, neispavanosti i  neizostavan je dio studentskg života koji se javlja 2-3 puta godišnje i iako se u tom trenutku čini nemoguće i neizvedivo, uvijek prođe, a ispite, ocjene i sav stres vrlo brzo zaboravimo i vratimo se onim zabavnim dijelovima studentskog života.

Komentari