Pripremite se na toplinski val opasan po zdravlje

Piše
Mateo Galić

Jul 29, 2020

Osim za lokalne nestabilnosti, diljem Hrvatske povećava se i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, osobito na Jadranu, gdje će i noći nekima biti neugodno tople. No, barem će željni toplijeg mora doći će na svoje.

U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, prijepodne u većini predjela i sasvim vedro, a poslijepodne će mjestimice biti i umjerene naoblake. Vjetar uglavnom slab pa ujutro u riječnim dolinama može biti kratkotrajne magle. Bit će vruće.

I u središnjoj Hrvatskoj će noć biti toplija od prethodne. Iako će dan početi vedrinom, poslijepodne će biti više oblaka, i to vertikalnog razvoja, pa će biti mjestimičnih pljuskova praćenih grmljavinom. Pljuskovi mogu biti i izraženiji. Zapuhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak. Najviša dnevna temperatura bit će između 32 i 35 °C.

Vruće i nestabilno bit će poslijepodne i u gorju, uz moguće lokalne pljuskove, koji mogu biti izraženi. No veći će dio dana, kao i na sjevernom Jadranu, prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab pa će more biti mirno ili malo valovito, a vidljivost može biti smanjena ne samo po gorskim kotlinama, nego i na moru zbog mjestimične sumaglice.

U Dalmaciji od srijede velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Bit će pravo ljetno vrijeme pa će mnogi tražiti osvježenje u moru ili rijekama, no ipak sredinom dana valja izbjegavati boravak na suncu zbog vrlo visokog UV indeksa.

I na jugu Hrvatske prevladavajuća vedrina uz slab vjetar – ujutro burin, danju maestral pa će nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći već do podneva biti vruće, a najviša temperatura zraka bit će između 31 i 36 °C. Najtoplije u dolini Neretve.

U nastavku tjedna vruće, ali posvuda ne i stabilno.

U nastavku tjedna na Jadranu neće biti veće promjene – zadržat će se pretežno sunčano vrijeme, a tek će rijetko biti moguć poneki neverin uz obalu. Gomilanjem topline i noću će se sve teže rashlađivati.

I na kopnu će prevladavati sunčano i vruće, no budući da će biti nestabilno treba računati na pljuskove, a lokalno i na pokoje nevrijeme, osobito u četvrtak i petak, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

foto: pixabay

Komentari