Povećan interes za studijske programe FOI-ja

Piše
Petra Haleš

Jul 28, 2020

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu ove je godine na ljetnom upisnom roku, zabilježio znatno povećan interes maturanata za upis u prvu godinu preddiplomskih sveučilišnih studija. 

Radi se o preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski i poslovni sustavi koji je na upravo zaključenom ljetnom upisnom roku upisalo 263 studenata, zatim preddiplomskom sveučilišnom studiju Ekonomika poduzetništva koji je upisalo 119 studenata te preddiplomskom stručnom studiju Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP) koji je u Varaždinu, Sisku, Zaboku i Križevcima upisao 121 student. Preostalo je još malo mjesta za upis na jesenskom roku, a točan broj po studijima dostupan je kandidatima u sustavu postani-student.hr.

Trenutna epidemiološka situacija u Hrvatskoj nas je primorala da ove godine po prvi puta otvorimo online upise i mi smo spremno reagirali na tu situaciju. Naši developeri i stručnjaci iz brojnih fakultetskih službi kreirali su za te potrebe našu vlastitu aplikaciju za upise UPISI.FOI.HR (https://upisi.foi.hr/home). Ona je omogućila brucošima upis putem računala, tableta ili mobilnih uređaja i to 0-24 sata na ljetnom roku koji je upravo završio, a  tijekom cijelog procesa upisa brucošima je osigurana i stručna online podrška – poručuju na FOI-ju.

Ovakav rezultat na prvom upisnom roku u srpnju FOI već dugo nije zabilježio, a razlog za ovakav interes maturanata leži u prepoznatoj kvaliteti studija, atraktivnosti i interdicsiplinarnosti studijskih programa te svakako znatno boljem rezultatu koji su maturanti ostvarili na ispitima državne mature (u odnosu na prošlu godinu).

U svakom studijskom programu FOI kombinira informatička i ekonomska znanja te poslovne vještine, što u najvećoj mogućoj mjeri priprema studente za suvremeno tržište rada, posebice u brzorastućem IT sektoru.

Izuzetnom rezultatu zasigurno su pridonijele i brojne novine koje FOI uvodi od nove ak. godine 2020./2021. Prije svega, brucoši FOI-ja će u novu ak. godinu krenuti prema revidiranom studijskom programu na preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski i poslovni sustavi, koji će studentima ponuditi nove izbornosti kroz četiri atraktivna modula – Razvoj programskih sustava, Umreženi sustavi i računalne igre, Umjetna inteligencija u poslovanju te Analiza i dizajn poslovnih sustava. Time FOI još dublje i konkretnije ulazi u obrazovanje budućih IT profesionalaca, što je rezultat dugogodišnjeg procesa revizije prilikom kojeg su osluškivane potrebe poslodavaca kojih samo u bazi stručne prakse ovaj Fakultet ima više od 550.

Treba spomenuti i to da europskim novcem kroz projektne aktivnosti (projekt Study4Career) FOI od jeseni nastavlja pilotirati i obaveznu stručnu praksu na preddiplomskoj razini sveučilišnog studija, po čemu će biti među prvim javnim fakultetima u Hrvatskoj.

Prijave za upis na FOI na jesenskom roku zaprimaju se putem sustava www.postani-student.hr do 17. rujna 2020. do 14:59 sati, a rang lista će biti objavljena 17. rujna 2020. iza 16:00 sati. Upisi na jesenskom roku će se također odvijati putem aplikacije UPISI.FOI.HR (https://upisi.foi.hr/home), i to 18. rujna 2020. od 8:00 do 12:00 sati.

KONTAKT:

Izv. prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa

Prodekanica za poslovanje i ljudske potencijale FOI-ja

e-mail: marina.klacmer@foi.hr

tel: +385 91 3390 846

Komentari