Osamnaest za sto sedamdeset

Piše
Diana Radobuljac

Jul 05, 2016

Najam stanova u Zagrebu je borba koja traje otkad je u Zagrebu studenata i posla radi kojeg se ljudi doseljavaju. Ipak, sve češće nailazimo na apsrude najmodavca za koje bi prije neki dan rekli da ih ni u ludilu ne bi pogledali, ali nužda nas odvodi u začarani krug velikih troškova i sitnih kvadrata.

Što iz vlastitih potreba, što iz znatiželje, istražili smo ponudu stanova za najam u Zagrebu. Polazeći iz studentske perspektive razočarali smo se. Pretpostavka je bila- život studenta samca. Toliko godina ste već u Zagrebu, a još uvijek studirate samo teško to i sebi priznajete i odlučili ste se na samački život kako bi napravili nešto od sebe bez da vam itko krade mir? Uz najbolju volju i vaša tri istovremena studentska posla ovo ćete teško ispuniti.

Pronjuškali smo stanove. Nitko ne očekuje luksuz i pozlaćene daske za školjku. Malo mi za sriću triba, pjeva naša Doris. Nekako nam se čini da je ovom narodu sve manje do pjesme, a kad bi i pjevali išlo bi više nekako.. malo sriće mi triba. Uglavnom, kako bilo, pronjuškali smo stanove i pobjednik dana bio je stan na Trešnjevci. ˝Stan˝ na Trešnjevci ima 18 kvadrata i mjesečni najam je 170 eura plus režije.  Ukoliko ste zaintrigirani ovim podatkom sami provjerite.

Sada da razmotrimo. Petanest tisuća i tristo kuna godišnje (uz optimističan stav kako će euro na burzi sve samo ne rast) samo za stan, točnije sobu, predvorje, nazovite taj prostor kako želite. Režije su sigurno male, još i manje kada usred zime ugasite grijanje, ogorčeni na toplanu i Teslu i ruske plinovode i Ukrajince i bučnog susjeda koji još uvijek prati Zabranjenu ljubav kad mu žena ode na pilates, a energetski certifikat prozora, da se tada to tako zvalo, datira iz 1977., pa imate privilegiju uživo pratiti svačije seksualne aktivnosti dok vas je sram nekog pozvat kod sebe zbog čega ste na suhom već mjesecima. Teško je.

Ukoliko ste razmaženi pa tražite prostor od 20 kvadrata velika je mogućnost će vas dočekati i računica od 200 eura mjesečno plus režije. Takva ponuda otvorena je na Knežiji za sve ljude dobre volje. Ali kako kažu, a ovog puta nije Doris, tko traži taj će i naći.

Mi vam želimo puno sreće u potrazi za nekom dobrom gajbom. Svakako nam javljate ukoliko naiđete na još gore ili bolje opcije. Veselimo se vašim vijestima iz svijeta nekretnina. 🙂

Komentari