PuP je ove godine procvjetao

Piše
x-ica tim

Mar 19, 2016

PuP je ove godine doživio svoje najveće izdanje dosad, odaziv studenata premašio je sva očekivanja, a svih 15 predavača s velikim je zadovoljstvom ponudilo uvid u različita područja psihologije kojima se bave.

Dosad najveći stručni skup Psihologija u praksi – PuP  u organizaciji Kluba studenata psihologije Hrvatskih studija „Feniks“ održao se jučer u razdolju od 9 do 19 sati u dvorani Zagreb na ZUK Borongaj.

Svi koji su se jučer našli na borongajskom kampusu mogli su prisustvovati izlaganjima stručnjaka iz različitih grana psihologije o tome kako to izgleda u praksi. Studenti psihologije, ali i svi ostali zainteresirani posjetitelji, već petu godinu zaredom imali su priliku iz prve ruke čuti iskustva uspješnih hrvatskih psihologa.

Skup Psihologija u praksi uvijek je idealno mjesto za dobivanje realne slike o načinu i značenju rada psihologa u današnjem društvu. Gostujući predavači sa zadovoljstvom su odgovarali na postavljena pitanja, a skup je dobio i humanitarni karakter.

PUP

Tijekom cijelog dana moglo se sudjelovati u tomboli, koja se plaćala simbolične 2 kune, a svi koji su je odigrali u izvlačenju koje se odvijalo nakon predavanja mogli su dobiti knjigu iz stručne literature. Sav prikupljeni novac, a riječ je o 859,10 kuna, namijenjen je studentici Hrvatskih studija koja je u siječnju zbog požara ostala bez doma.

Skup je otvorila pročelnica Odjela za psihologiju na Hrvatskim studijima, doc. dr. sc. Eva Anđela Delale te istaknula da je veoma ponosna na studente što organiziraju ovakav skup, ali i na činjenicu da na njemu izlaganja drže i neki njezini bivši studenti.

PUP

Pročelnica Odjela za psihologiju, doc. dr. sc. Eva Anđela Delale otvorila je ovogodišnji stručni skup PuP

Potom je riječ preuzeo predsjednik Kluba studenata psihologije Hrvatskih studija, Filip Sviben koji je pozdravio sve okupljene i dao svoju uvodnu riječ, a zatim su riječ preuzeli predavači.

Donosimo vam rezime svih jučerašnjih izlaganja.


Iva Kantolić

Iva već neko vrijeme radi kao zdravstvena psihologinja u privatnoj poliklinici LEPTIR, specijaliziranoj za zdravlje štitne žlijezde gdje između ostalog sudjeluje i u predoperacijskom postupku. Na temelju vlastitog iskustva Iva je objasnila važnost psihologije u grani zdravstva te ispričala kako izgleda njezin radni dan, koje su joj dužnosti, veselja i izazovi.

iva kantolić

Iva Kantolić: Izuzetno mi je drago što sudjelujem na ovogodišnjem PUP-u jer sam nekad i sama sudjelovala u njegovoj organizaciji. Na fakultetu je najviše obuhvaćena teorija, dok pravo učenje u psihologiji dolazi tek nakon diplome, u praksi. No, sve je mnogo lakše uz susretljive kolege kojih u grani kliničke psihologije itekako ima.

Anja Oppenheim

Magistrica psihologije na FFZG-u Anja Oppenheim govorila je o svom bogatom iskustvu u organizacijskoj psihologiji. Svoju je karijeru započela stručnom praksom u Coca Coli. U Zagrebačkoj banci zaposlila se 2013. godine te trenutno radi na upravljanju brandom poslodavca.  Ukratko je objasnila pravo značenje employer brandinga – termina koji se u zadnje vrijeme sve češće koristi u kombinaciji s organizacijom tvrtke i ljudskim potencijalima.

Petra Gajica

Petra Gajica bavi se psihologijom marketinga. Uspješno poslovanje agencije McCann advertising u kojoj radi prikazala je na primjeru Pana i hokejaškog kluba Medveščak koji su zajedno, s vrlo malim budžetom, napravili odličan projekt te podigli značenje advertisinga na novu razinu.

Jadranka Orehovec u društvu Filipa Svibena i Karle Klakučer

Jadranka Orehovec u društvu Filipa Svibena i Karle Klakučer

Jadranka Orehovec

Specijalizantica kliničke psihologije u savjetovalištu Taura, Jadranka Orehovec, održala je predavanje o svom bogatom iskustvu u psihoterapijskom, savjetodavnom i edukativnom radu. Na praktičnom primjeru prikazala je koji su i kako zapravo izgledaju zadaci kliničkog psihologa. Na jednostavnom je primjeru opisala kako izgleda postupak kliničke procjene klijenta, odabir tretmana te njegova provedba.

Boris Tot i Marinela Baboselac-Marić

Dr. sc. Boris Tot i univ. spec. psihosoc. Marinela Baboselac-Marić iz Ministarstva unutarnjih poslova  govorili su o zakonu i redu u psihologiji, a usput su se osvrnuli na dosadašnja iskustva u radu. Na svakodnevnom primjeru prikazali su kako zapravo izgleda svakodnevni posao psihologa u policiji.

Boris Tot

– Najvažnija zadaća psihologa u policiji je reguliranje psihosocijalne zaštite. Potrebno je provesti individualno i grupno savjetovanje u svakoj situaciji koja može značajno ometati funkcioniranje policijskih službenika i drugih zaposlenika, naglasio je Boris Tot.

Miroslav Rajter

Veoma interesantno i duhovito izlaganje. Profesor Rajter radi kao voditelj Ureda za istraživanje na Sveučilištu u Zagrebu i kao izvanredni profesor na Hrvatskim studijima. Također se dotakao svoje suradnje s raznim udrugama za koje je provodio istraživanja. Ukazao je studentima na svijetlu budućnost znanstvene psihologije i udruga koje postaju sve jače i značajnije kao akteri u društvu.

Cure

Članovi Feniksa podijelili su se u četiri tima – organizacijski, financijski, marketinški i tim za delegacije – kako bi stručni skup bio na visokoj razini. Kosjenka Jerman (lijevo) bila je u organizacijskom timu koji je pronalazio i kontaktirao izlagače, veliki stres priuštile su im viroze koje su prisilile određene predavače da odgode dolazak, ali u 24 sata sve su uspjeli riješiti. Anamarija Vidović, kojoj je ovo treće sudjelovanje u organizaciji PuP-a, mjesecima je kontaktirala sponzore, kao i svi pripadnici financijskog tima. – Bilo je napeto jer je mnogo toga ovisilo o našem timu, rekla nam je ova iskusna PuPovka. Dora Trgovec s timom za marketing osmišljala je promotivne materijale i organizirala promocije te kontaktirala medije.

Josipa Bosak

Josipa radi u Mens Sani gdje putem neurofeedback i biofeedback tretmana klijentima jačaju vezu između mentalnih, emocionalnih i fizioloških procesa. O ovoj temi studenti nemaju puno prilika čuti na nastavi, što je dodatno privuklo veliki broj studenata. Na kraju izlaganja, Josipa je dobrovoljcu iz publike prikopčala EEG i demonstrirala što točno ona radi u praksi što je izazvalo veliko oduševljenje među sudionicima.

IMG_3519 (Small)

Dream team: Dario Vlahović, Karla Klakučer, Mateo Štrbić (s lijeva nadesno) već imaju iskustva u organizaciji ovakvih evenata jer su bili, a neki još uvijek jesu, članovi drugih studentskih organizacija kao što su AIESEC i eSTUDENT. Mateo je vodio tim za marketing, Karla je bila odgovorna za program, a Dario je bio voditelj za delegate.

Tatjana Gjurković

Psihoterapije su veoma zanimljive velikom broju studenata psihologije. U programu ovogodišnjeg PuP-a na tapeti se našla transakcijska analiza i terapija igrom. Tatjana Gjurković je prikazala studentima svoju povijest poslova i radnog angažmana sa zaključkom kako se uložen trud na kraju isplati dobrom karijerom.

Ivona Puškarić i Davor Dubravić veoma su zadovoljni

Ivona Puškarić i Davor Dubravić nisu mogli sakriti ponos i zadovoljstvo. – Važan mi je naš fakultet, važna mi je psihologija. Danas nam je jako lijepo i jako sam ponosan, rekao je Davor koji je pomagao skupu u ulozi hostese te dodao kako je ovaj skup još ljepši uzme li se u obzir da su studenti poklanjali i po 30 sati tjedno provedbi ovog projekta. Ivona koja je radila u financijskom timu prezadovoljna je cjelokupnim iskustvom i rekordnim odazivom studenata.

Maja Povijač

Zanimljivo predavanje u kojem su studentima prezentirane sve čari rada u Centru za socijalnu skrb. Povijač je ukazala na veliku dinamičnost i raznolikost posla jer surađuje u multidisciplinarnom timu i uvijek nastaju novi izazovi.

Tanja Sever

Svojim bogatim iskustvom Tanja Sever prikazala je studentima kako je to biti psiholog poduzetnik. Kao voditeljica Psihološkog Centra Medveščak, opisala je cjelokupnu djelatnost centra i koliko truda je bilo potrebno uložiti kako bi centar danas odlično poslovao i funkcionirao.

- Jako sam zadovoljna, gosti predavači su bili odlični. Organizacijski je sve odlično funkcioniralo što se i vidi, rekla nam je Ružica Tokalić iz financijskog tima

– Jako sam zadovoljna, gosti predavači su bili odlični. Organizacijski je sve odlično funkcioniralo što se i vidi, rekla nam je Ružica Tokalić iz financijskog tima.

Sandra Šućurović

Sportska psihologija je također veoma interesantno područje studentima psihologije o kojem se također ne govori previše na fakultetu. Šućurović ima veliko iskustvo u tom području koje je stekla kao sportski psiholog u GNK Dinamo. Kroz 20-ominutno izlaganje pokušala je vjerno pokazati studentima kako izgleda njezin radni dan opisivanjem suradnje s ostalim članovima tima i demonstracijom tehnika relaksacije koje provodi s igračima.

Filip Sviben, predsjednik Feniksa i glavni organizator PuP-a prezadovoljan je što može ustvrditi da je ovo najveći PuP ikad s obzirom na veliki odaziv studenata. Ove godina pridružili su nam se brojni studenti s ERF-a, UF - Cilj nam je brendirati PuP tako da postane poznat i izvan "granica" Hrvatskih studija., rekao nam je Filip te istaknuo kako na ovom stručnom skupu nikada ne sudjeluju isti izlagači.

Filip Sviben, predsjednik Feniksa i glavni organizator PuP-a prezadovoljan je što može ustvrditi da je ovo najveći PuP ikad s obzirom na veliki odaziv studenata. – Ove godine na skup su se odazvali brojni studenti s ERF-a, Učiteljskog fakulteta te maturanti koje zanima psihologija. To nam je izrazito drago jer nam je cilj brendirati PuP tako da postane poznat i izvan “granica” Hrvatskih studija, rekao nam je Filip te istaknuo kako na ovom stručnom skupu nikada ne sudjeluju isti izlagači. U organizaciji je sudjelovalo 30-ak marljivih studenata, a osobito je zahvalan studentima – Karli KlakučerMateu Štrbiću i Dariju Vlahoviću koji su svoja znanja stečena radom u drugim studentskim udrugama poput AIESEC-a i eSTUDENT-a bezrezervno koristili kako bi pomogli organizaciji PuP-a.

Nakon posljednjeg izlaganja Filip Sviben je zatvorio službeni dio izlaganja skupa, nakon čega su sudionici raspodijeljeni u 3 manje predavaonice na Hrvatskim studijima gdje su se održale tri paralelne radionice u trajanju od sat vremena. Teme radionica bile su:

Što psihologija i drama imaju zajedničko Ivane Jurić koja je u radionici studentima demonstrirala određene tehnike koje se koriste u psihodrami (psihoterapijski pravac u kojem se kroz korištenje dramskih metoda pokušavaju istražiti interpersonalni odnosi kod klijenta).

Kako se predstaviti u najboljem svjetlu Mateje Tolj koja radi u Centru za informiranje i savjetovanje u karijeri (CISOK). Na radionici o samopredstavljanju bilo je više od 50 sudionika.

Psihologija seksualnosti i roda Mateje Popov, magistre psihologije koja je stekla mnogo iskustva kao savjetodavka u Centru za žrtve seksualnog nasilja.

 

Autorice: Dijana Šimunić i Nikolina Oršulić

Komentari