Proslavi Dan Svetog Patrika kao pravi Irac

Piše
Diana Radobuljac

Mar 17, 2016

Dan Svetog Patrika najpoznatiji je nacionalni praznik u Irskoj i svake se godine obilježava 17. ožujka. Ako još niste poludjeli za ovim, danas već globalnim praznikom, pravo je vrijeme da to učinite. 

Na jedan dan cijeli svijet postaje zelenije mjesto. Iako je to namjera mnogih Greenpeaceovih aktivista, Dan Svetog Patrika daleko bolje kotira na ljestvici pozelenjavanja planete. Zelena je, smatraju Irci, boja sreće. Ovaj neobičan praznik ima dugu tradiciju, a državni praznik kakvim ga znamo danas postao je takav tek 1970. godine. Prije toga bio je to crkveni praznik sa strogim klerikalnim pravilima koja nisu dopuštala nikakvu poročnu zabavu.– 

Legenda kaže da je sveti Patrik protjerao sve zmije s otoka što se može učiniti istinitim jer u Irskoj zaista nema zmija. Međutim, priča o zmijama poslužila je kao metafora za nestanak poganskog vjerovanja. Naime, u Irskoj ni prije Patrika zmije nisu živjele.

Danas se zahvaljujući 70-ima alkohol toči u potocima, a ovaj praznik postao je jedna od najuspješnijih turističkih reklama Irske koja privlači tisuće posjetitelja godišnje. Najveća proslava u Irskoj je svakako u Dublinu, gdje se po cijelom gradu predstavljaju gastronomska i kulturalna remek-djela lokalnih umjetnika. Ove godine Festival svetog Patrika održat će se u Dublinu od 17. do 20. ožujka, a glavna parada održat će se prvi dan festivala, 17. ožujka, točno u podne.

1961. Stephen Bailey, voditelj lokalnog sindikata vodoinstalatera u Chichagu, dobio je dopuštenje da oboji rijeku Chichago u zeleno. Kako nije bio siguran koliko je boje potrebno da rijeka postane zelena Stephen je pretjerao s količinom zelene boje. Tako je prvi puta uliveno 45,3 kg boje u rijeku, iako je potrebno tek oko 10 kila boje koliko se danas ulijeva za obilježavanje Dana Svetog Patrika.

Ipak, New York je najveće središte proslave, a Chicago na taj dan simbolično boja rijeke u zelenu boju. Razlog tome je što u Sjedinjenim Američkim Državama živi preko 34 milijuna Iraca.

Dan Svetog Patrika

Foto: Zelena rijeka u Chicagu / Michael, Flickr

Razni irski ugositetelji su svake godine sve više obogaćivali svoju ponudu kako bi privukli što više posjetitelja, što u Irskoj što diljem svijeta.

Statistike kažu da se dnevno u svijetu proda oko 5,5 milijuna litara pive Guiness, a na dan obilježavanja ovog irskog praznika ta brojka skoči na čak 13 milijuna litara što donosi dnevnu zaradu od 245 milijuna dolara.

Na taj način nastala su mnoga pića koja su specifična za ovaj dan. Ono najpoznatnije je zeleno pivo. Iako izgleda egzotično vrlo je jednostavno za pripremu. Želite li se i vi osjećati kao Irac, sve što trebate napraviti je kupiti svjetlo pivo i zeleni ekstrakt za hranu. Na dno čaše ulijte par kapi zelenog ekstrakta, prelijte ga svjetlim pivom i uživajte u Ircu u sebi barem na jedan dan.

Dan Svetog Patrika

Foto: Zeleno pivo /Hotel de la Paix Genève, Flickr

Ako vas što tješi, ni Sveti Patrik nije bio Irac. Kao šesnaestogodišnjaka oteli su ga irski pljačkaši i prodali ga u roblje. Tek s 22 godine pobjegao je u engleski samostan i kasnije propovijedao katoličanstvo koristeći djetelinu kao simbol Svetog Trojstva. Otuda djetelina kao amblem Irske.

Svetog Patrika se prvotno povezivalo s plavom bojom jer je boja njegova ruha bila plava, tek od 19. stoljeća, zahvaljujući djetelini s kojom se Patrik također povezuje, zelena postaje simbolom Irske.

16654352298_c37541fb12_z

Foto: Joan Carles Torres, Flickr

Još jedan nezaobilazni simbol zelenog praznika je vilenjak. Kada popijete nekoliko tura zelenog piva, možete krenuti u potragu za vilenjakom koji će vam, ako ga ulovite, ispuniti tri želje. Vilenjak je bio mali vrijedni postolar koji je vrč s novcem postavio na kraj duge. Naiđete li na vrč, vilenjak je sigurno negdje u blizini.

Sretno s potragom!

Foto: Hongreddotbrewhouse, Wiki

Komentari