USDM u SC-u: Danas naglasak na oralno

Piše
Nikolina Oršulić

Mar 19, 2016

Sve počinje ovdje. Zdrava usna šupljina. Zdravo tijelo! – poručili su danas članovi Studentske udruge dentalne medicine svojim sitim kolegama studentima u zagrebačkom SC-u povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja.

Studentska udruga dentalne medicine – USDM provela je ove subote prigodni program informiranja studenata o važnosti oralne higijene u zagrebačkom Studentskom centru. Time su obilježili Svjetski dan oralnog zdravlja koji se slavi 20. ožujka svake godine.

USDM SC Svjetski dan oralnog zdravlja

Uz edukativne materijale, studenti su kući odlazili bogatiji za novu četkicu, pastu za zube, žvakaće gume ili vodicu za ispiranje usne šupljine.

Bijele kute budućih stomatologa preplavile su SC u 11 sati, a za one koji imaju poriv pobjeći od bijelih kuta mnogo pristupačnije bile su vile i vilenjak Karijes kojeg je utjelovio Ivan Šeparović, potpredsjednik udruge USDM.

USDM SC

Zubić-vile začarale su danas SC i sve koji su se tamo našli.

Nakon ručka u restoranu SC-a, studenti su masovno dolazili po svoju lekciju o oralnoj higijeni – na velikom zubalu su ogromnom četkicom za zube pokazivali kako se trebaju prati zubi, dobili još savjet-dva od budućih čuvara našeg dentalnog zdravlja. Osim mini-lekcija, studenti su se mogli slikati za Instagram te dobiti prigodne alate za održavanje oralne higijene – žvakaće gume bez šećera, vodicu za ispiranje usta, pastu i četkicu za zube. S tom opremom mogli su odmah nakon obroka, kao što bi bio red, oprati zube. No, koliko nam je poznato, nitko to nije učinio. Srećom, postoje žvakaće gume.

USDM Matea

Matea nas je podsjetila da bi zube trebalo prati nakon svakog obroka, ako to nije moguće, onda barem dvaput dnevno po dvije minute. Također, važno je oprati zube sa svih strana te nikako ne zanemariti desne i jezik. Dobro je redovito upotrebljavati zubni konac, vodicu za ispiranje usta i žvakati žvakaće gume bez šećera.

Photo galerija (13 slika)

Iako nas se od malih nogu uči da se oralna higijena mora redovito održavati, valja uvijek podsjetiti koliko je ona zapravo važna za cjelokupno zdravlje. Upravo to je cilj Svjetskog dana oralnog zdravlja 2016.

Imati zdrava usta znači puno više od lijepog osmijeha. Nekoliko je zdravstvenih problema znanstveno povezano s bolestima desni i lošom zubnom higijenom. Jedno istraživanje pokazalo je da 40% ljudi s bolesti desni također ima i neku drugu kroničnu bolest.

Paradontalna bolest može biti povezana s gastrointestinalnim karcinomom i karcinomom gušteraće, a bolesti desni i oralne infekcije povezane su s povećanim rizikom od:

  • nastanka krvožilnih bolesti (većim ulaskom plaka i bakterija koje sadrže protein odgovoran za stvaranje ugrušaka u krvotok, povećava se rizik od začepljenja krvnih žila, a time i rizik od moždanog udara i srčanih bolesti)
  • prijevremenog porođaja i djece s malom porođajnom težinom
  • dijabetesa i dijabetičkih komplikacija
  • upale pluća
  • Alzheimerove bolesti (pri infekciji desni otpuštaju se upalne tvari koje su povezane s upalom u mozgu koja bi mogla biti odgovorna za pojavljivanje Alzheimerove bolesti)
USDM

Studenti Stomatološkog fakulteta na četvrtoj godini studija počinju raditi u klinici, a drugi semestar šeste, završne godine tamo stažiraju, uputile su nas Anita i Petra koje svoje vještine, ali i zube već neko vrijeme tamo bruse. Na pitanje kako je studirati stomatologiju, cure s oduševljenjem odgovaraju: To je najbolji faks na svijetu, preporučujemo svima!

Ako ste kojim slučajem zaboravili koliko je oralna higijena važna, nikada nije kasno. Dogovorite termin za redovnu kontrolu kod svog stomatologa i liječite zube ako su se razboljeli.

Ako su vam zubi zdravi, svakodnevno ih pravilno njegujte.

Nikako ih ne četkajte gore-dolje, lijevo-desno, već čeljust po čeljust kružnim pokretima, savjetovao nas je Ivan Šeparović, potpredsjednik USDM-a.

Poslušajte i pogledajte kako se pravilno brinuti za svoje oralno zdravlje!

Komentari