Sjećate li se Windowsa 95?

Piše
Mateo Galić

Aug 24, 2019

Windows 95 je operativni sustav s grafičkim korisničkim sučeljem. Prva verzija izdana je 24. kolovoza 1995. godine. Sjećate li se kako je to izgledalo? 

U tijeku izrade operativnog sustava Windows 95 predstavljali su ga kao Windows 4.0, a kodno ime mu je bilo Chicago.

Windows 95 je stvoren kako bi se spojili MS-DOS i Windows proizvodi. Uključivao je napredniju verziju DOS-a koju su zvali MS-DOS 7.0. Windows 95 donio je mnoge promjene u odnosu na Windows 3.1.

1

Za one mlađe, koji se ne sjećaju ovog operativnog sustava, evo malog podsjetnika. Andrea Faulds, programer iz Škotske, osmislio je aplikaciju preko koje je moguće pokrenuti Windows 95 direktno iz pretraživača, bez ikakvih skidanja i instaliranja raznih dodataka.

Ovaj projekt zasnovan je na uporabi emulatora “emscripten” koji omogućava transformiranje C++ koda u JavaScript kod.  Zahvaljujući ovim mogućnostima možete u potpunosti uživati u ovom retro iskustvu, bez potrebe za instaliranjem dodataka ili samog “prapovijesnog” operativnog sustava.

2

Ovaj emulator nije savršen (Internet Explorer blokira i ne radi kako treba), ali svakako predstavlja fantastičnu demonstraciju toga koliko su daleko operativni sustavi otišli za samo dvadeset godina.

Windows 95 možete pokrenuti ovdje.

Komentari