Stiglo dubiozno pojašnjenje iz Porezne uprave

Piše
Iva Bucić

Jan 06, 2017

Nakon što je javnost na nož dočekala novi Pravilnik o porezu na dohodak prema kojem studenti plaćaju porez ako godišnje zarade više od 15 tisuća kuna, iz Porezne uprave stiže pojašnjenje.

Pravilnik o porezu na dohodak na snagu je stupio tek 2. siječnja, no iz Porezne već poručuju da se radi na novoj verziji. Novi Pravilnik donijet će najkasnije do kraja ožujka i bit će detaljniji od ovog sadašnjeg, za kojeg kažu da obuhvaća razrade samo nužnih odredbi Zakona o porezu na dohodak.

Podsjećamo da je Zakonom o porezu na dohodak propisan jedinstveni osnovni osobni odbitak za sve hrvatske građane, primatelje dohotka pa i učenici i studenti koji ostvaruju dohodak po bilo kojoj osnovi imaju pravo na neoporezivi osnovni odbitak u iznosu od 3 800 kuna mjesečno odnosno 45 600 kuna godišnje, pišu iz Porezne.

Kad se tome pribroji neoporezivih 15 tisuća kuna iz Pravilnika, ispada da studenti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak ako zarade do 60 600 kuna godišnje, odnosno najviše 5 050 kuna mjesečno.

Ukoliko ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60 600 kuna sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5 050 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna, naglašavaju.

Priopćenje pročitajte na ovoj adresi.

Čeka te porez ako zaradiš više od 15 tisuća kuna

Komentari