Studentski dom u Mostaru odlično napreduje

Piše
Ana Leko

Jan 04, 2017

Studentski dom Dompes u Mostaru gradi se prvenstveno uz pomoć donacija dobrih ljudi, pa je ukupan iznos donacija prešao magičnu granicu od milijun eura, što zasigurno olakšava završavanje ovog projekta.

Obitelj dobrotvora koja želi ostati anonimna uplatila je 10 tisuća eura za studentski dom Dompes u Mostaru, čime je ukupan iznos donacija prešao magičnu granicu od milijun eura. Prema želji obitelji donatora soba broj 18 zvat će se Nada idućih 50 godina, a svojim su darom, kao i ostalih više od tri tisuće darovatelja, zaista pružili nadu za ostvarenje snova mnogim budućim generacijama studenata.

dompes1

Gradnja doma, započeta u siječnju 2015., napreduje prema planu pa se očekuje da će Dompes biti otvoren 5. rujna ove godine. Vrijednost Dompesa je oko milijun i pol eura što znači da će dobrotvornim prilozima biti potrebno prikupiti još 500 tisuća eura. Trenutno se radi  na postavljanju krova, vanjske izolacije i otvora.

dompes3

Najviše priloge uplatili su Vlada Republike Hrvatske – 2,8 milijuna kuna, Federalno ministarstvo financija – 400 tisuća kuna, Ministarstvo financija i trezora BiH – 280 tisuća kuna, Vlada zapadno-hercegovačke županije – 160 tisuća kuna, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije – 160 tisuća kuna, Grad Mostar – 120 tisuća kuna, Ministarstvo financija Republike Srpske – 80 tisuća kuna, Grad Dubrovnik – 20 tisuća kuna, a prvi uplatitelj bio je Campanile d.o.o. Mostar s 20 tisuća kuna.

Darovatelji koji financiraju po jednu kompletnu sobu s 10 tisuća eura stječu pravo da se sobe 50 godina od otvorenja Dompesa nazivaju njihovim imenom ili onako kako oni žele. Mnogi su, naravno, iskoristili tu mogućnost, i to javno i anonimno.

U akciju 1000 puta 1000 u kojoj se traži tisuću darovatelja koji će uplatiti po 1000 konvertibilnih maraka ili 1000 dolara ili 1000 eura dosad su se uplatama uključili mnogi pojedinci i tvrtke te nekoliko anonimnih donatora

Sve donacije, upute za uplatu dobrovoljnih priloga i troškovnik i stanje izvedenih radova potpuno su javni i svakomu dostupni na web stranici kako bi svi darovatelji mogli provjeravati kako se troše njihovi prilozi.

Franjevački samostan sv. Petra i Pavla iz Mostara pokrenuo je gradnju Dompesa dragovoljnim prilozima kako bi se omogućilo studiranje studentima slabijeg imovnog stanja. Dom će imati 64 sobe za ukupno 150 studenata, 8 učionica, višenamjensku dvoranu i pomoćne prostorije na oko pet tisuća metara četvornih na šest etaža od podruma, prizemlja, četiri kata do mansarde. Na svakom katu bit će po jedna soba prilagođena studentima s poteškoćama u kretanju.

dompes2

Pučka kuhinja i centar za dijalog bit će važne sastavnice Dompesa, ali i društvenog života Mostara. Centar za dijalog zamišljen je kao mjesto rasprava, upoznavanja i prožimanja naroda, vjera, kultura, manjinskih skupina i različitosti uopće.

Dompes su projektirali Davorin Smoljan i Marijan Antunović iz Arhitekta iz Mostara, građevinske radove izvodi Građevinar iz Mostara, izvođač radova na fasadi je Ćuk – Putz Kočerin, a na otvorima DB d.o.o. Mostar i Alfa – Plast d.o.o. Tomislavgrad.

Tekst: Dompes PR

RH pomogla gradnju Studentskog doma u Mostaru

Komentari