Kako ne plaćati struju uz pomoć mobitela Nokia 1100?

Piše
Prika Vican

Dec 29, 2016

Režije nam svakodnevno zadaju glavobolje i jedan su od najvećih potrošača našeg ionako skromnog budžeta. Ovaj problem su riješili ruski hakeri na nevjerojatan način, uz pomoć mobitela.

Jedan nevjerojatni trik nam dolazi od ruskih hakera. U Rusiji je grupa tinejdžera odlučila prevariti brojilo za struju i nikada više ne platiti račun za električnu energiju.

To su i uspjeli uz pomoć mobitela Nokia 1100. Nokia 1100 jednostavan je telefon proizveden krajem 2003. godine i ima osnovne funkcije običnog telefona. Realna cijena mu je oko 10 do 30 eura za dobro očuvane aparate. Ali u zadnje vrijeme taj model je postao prilično popularan i sada vrijedi puno više. U online trgovinama ovaj telefon se prodaje za iznose od 500 do 8 000 eura, dok na internetu ima cijenu i do 32 000 eura za modele proizvedene u Bochumu u Njemačkoj.

1

Ova Nokia 1100 RH-18 više se ne proizvodi, a toliku vrijednost dostiže zbog toga što ovaj RH-18 model telefona ima bug koji se može  zlouporabiti za krađu bankovnih računa.

Kako djeluje? Na primjer, u Nizozemskoj i Njemačkoj, online banke šalju SMS s Mobile TAN (mTAN) brojem. Cyber kriminalci mogu uporabiti Nokiu 1100 za primanje tog broja i dobiti potpuni pristup bankovnom računu.

Te modele koriste velike kriminalne skupine ili terorističke skupine koje su u stanju platiti od 25 000 do 35 000 dolara. Osim toga, teroristi vole ovaj mobitel zato što (navodno) chip odnosno software onemogućuje prisluškivanje razgovora.

Ruski hakeri su upotrijebili jedan stari neispravni Nokia 1100 telefon, koji su zalijepili s desne strane brojila za struju i odmah primijetili kako sat u potpunosti staje.

Nismo provjerili funkcionira li ovo, niti to vama preporučamo, ali ako posjedujete ovakav tip mobitela čuvajte ga kao suho zlato.

Izvor: magazin.ba

Komentari