Tajne učenja kroz karte mačeva – kako usvajamo nove informacije?

Piše
Branka Kovač

Sep 11, 2016

U Asu mačeva leži potencijal da počnemo učiti. U Dvojci listamo knjige i skripte. U Trojci već nešto znamo, u Četvorci mislimo da znamo sve. Petica propituje sve naučeno, Šestica blista od razumijevanja.

78 karata Tarot sistema dijelimo na Veliku i Malu Arkanu. Arkana znači tajna, pa odmah postaje očito čemu služi Tarot. Razotkrivanju tajni.

Karte mačeva su energija zraka – naš intelekt. One čuvaju znanje o umu i načinu na koji funkcionira. Što nam govore o usvajanju novih informacija?

As mačeva

Asevi su nemanifestirani potencijal. Ukazuju na mogućnost manifestacije bilo koje energije njihovog elementa. Moguće je da znate, da ne znate, da savršeno razumijete, da dobijete Nobelovu nagradu, da završite u ludnici… Sve je moguće, ništa se ne događa.

U ovoj fazi se ne izlazi na ispit. Ne znate ni koji kolegij polažete. Idete na blef. Tijekom ispita shvaćate da niste neustrašivi avanturist, nego da ste blesavi. Ispit završava u roku 5 min.

Dvojka mačeva

U Dvojci se prvi put susrećemo s novim pojmovima. Upoznajemo njihovo značenje. Za gradivo koje učimo ne možemo reći da je ispravno ili pogrešno. Promatramo. Prvi korak prema upijanju znanja je nepristranost. Kako zen majstori kažu, isprazni svoju šalicu. Um je aktivan, u stanju promatranja i razlučivanja. Ako nam netko postavi pitanje, znamo o čemu se radi, ali ne znamo odgovor.

Ako ste izašli na ispit u fazi dvojke mačeva, razumijete svako pitanje, ali odgovor nemate. Faza – e, čuo sam to negdje. Koliko god razmišljali, nećete se moći sjetiti odgovora. Jer ga ni ne znate. Faza aktivnog neznanja.

Trojka mačeva

U Trojkama se postavljaju temelji. Ideje koje smo samo promatrali u dvojci sada definiramo kao istinite. Opredijelili smo se za jednu verziju stvarnosti. Vezali za određenu mentalnu konstrukciju, da bi mogli graditi dalje. Na osnovna pitanja imamo odgovor. Nekad točan, nekad netočan. Ali ono što tvrdimo, smatramo da je istinito.

Sada ste spremni na bazičnu komunikaciju s profesorom. Postoje kolegiji koje ovako možete proći, možda i dobiti više od navučene dvojke. Ali nemate nekog znanja.

Četvorka mačeva

Četvorke su manifestacija. Na temeljima koje smo postavili u trojci izdigli smo dvorac. Utvrdili smo gradivo. Činjenice koje smo promatrali u dvojci, pa prihvatili u trojci, sada smo međusobno povezali u smislenu, čvrstu teoriju. Imamo osjećaj da smo došli do kraja, da nemamo što više učiti.

Na ispitu, ovakvo znanje daje prolaz. Ovisno o kriterijima profesora, možete pobrati i lovorike. Sada imate osnovno znanje, ali ne znate misliti svojom glavom. Napamet ste naučili sve što treba i dobro se snalazite u materiji, dok ne dođe do trik-pitanja.

Petica mačeva

Petice su kaos, kretanje, rušenje onoga što je čvrsto. Kada se naš intelekt (energija zraka/mačeva) nađe u petici, on počne propitivati. Britak um sada testira sve izgrađeno – analizira, raščlanjuje, nemilosrdno ukazuje na nelogičnosti. Pokazuje nam rupe u znanju, i postajemo svjesni da ne razumijemo sve u potpunosti.

Prekrasna faza za učenje. Koristite snagu intelekta da bi propitali sve što ste do sada uzimali zdravo za gotovo. Idete dublje u gradivo. Ne preporučuje se izaći na ispit u ovoj fazi. Možete biti previše nesigurni, ili možete napadati profesora protupitanjima. Proći ćete, ali znate da možete bolje. Možete misliti da znate više od profesora.

Šestica mačeva

Šestice su harmonija. Odmičemo se od fokusiranja na detalje, i možemo vidjeti širu sliku. S lakoćom mijenjamo perspektivu, od detalja do sveukupnosti. Gradivo koje smo naučili možemo predstaviti razumljivo i jednostavno. Potpitanja i trik-pitanja nas ne mogu zbuniti.

Sada ste ostvarenje snova svakog profesora. U fazi šestice mačeva, na ispitu uživate i vi i profesor.

Kada krenete na doktorat, ulazite u energiju sedmice mačeva.

Ali o tom, potom.

Komentari