Naši paraolimpijci u Riju ponovili uspjeh iz Londona

Piše
Boris Čulić

Sep 20, 2016

U nedjelju, 18. rujna zaključene su ljetne Paraolimpijske igre, također održane u Rio de Janeiru, kao i Olimpijske igre. Na igrama je u 12 dana nastupilo više od 4000 sportaša s invaliditetom iz 159 zemalja svijeta.

Apsolutni pobjednik u Riju bila je reprezentacija Kine s čak 239 osvojenih medalja (107 zlatnih, 81 srebrna i 51 brončana). Druga po uspješnosti bila je reprezentacija Velike Britanije s osvojenih 147 odličja, dok je treća po broju medalja bila Ukrajina, odnijevši njih ukupno 117. Krug najboljih pet reprezentacija zatvorili su Amerikanci i Australci, a ukupno 83 različite zemlje mogu se pohvaliti paraolimpijskim odličjima iz Rija.

Hrvatsku je na 15. ljetnim Paraolimpijskim igrama predstavljalo 19 sportaša u pet različitih sportova. Čak jedanaestero predstavnika natjecalo se u različitim atletskim disciplinama, a imali smo i četiri stolnotenisačice, dva plivača te po jednog natjecatelja u streljaštvu i judu. Hrvatsku je zastavu na otvaranju igara nosio atletičar Branimir Budetić, dok je na zatvaranju ta čast pripala Sandri Paović.  

Hrvatski paraolimpijci ostvarili su odličan uspjeh osvojivši pet medalja, izjedančivši tako rekord s prethodnih Paraolimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Za razliku od Londona, ovaj puta Hrvatska se može pohvaliti i zlatnim medaljama, točnije s njih dvije.

Najsjajnija odličja Hrvatskoj su donijele Mikela Ristoski i Sandra Paović. Mikela je zlato osvojila u ženskom skoku u dalj s preskočenih 5,79 metara (što je ujedno njen novi osobni rekord), čak 24 centimetra više od drugoplasirane Poljakinje Karoline Kucharczyk. Sandra Paović osvojila je prvo mjesto u stolnom tenisu, donijevši Hrvatskoj prvu paraolimpijsku medalju zlatnog sjaja u tome sportu. Podsjetimo, Sandra je bila jedna od najboljih hrvatskih stolnotenisačica, prije strašne prometne nesreće u siječnju 2009. godine. Sandra se nije predala, nego je odlučila nastaviti se baviti sportom koji voli te je ova medalja potvrda nevjerojatnog truda i volje 33-godišnje Vukovarke.

Broj srebrnih medalja jednak je broju zlatnih. Za srebra su se pobrinuli Anđela Mužinić i Helena Dretar-Karić u ekipnom natjecanju u stolnom tenisu te Zoran Talić u skoku u dalj. Anđela i Helena do srebra su došle pobjedom protiv Korejki u polufinalnu, dok su na posljednjoj stepenici Kineskinje ipak bile jače. Zoran Talić srebro je odnio skokom od 7,12 metara, čak 48 centimetara manje od zlatnog Malezijca Abdula Latifa Romlyja, koji je postavio novi svjetski rekord (7,60 metara).

Jedinu brončanu medalju za Hrvatsku osvojio je Velimir Šandor u bacanju diska. Njegov disk letio je 18,24 metara daleko što je bilo više nego dovoljno za zauzimanje treće pozicije u ukupnom poretku.

Paraolimpijske igre u Riju završile su uz veliki uspjeh naših sportaša, a mi možemo samo uputiti iskrene čestitke svim našim paraolimpijcima na odličnom uspjehu!

Komentari