U lipu dogovorene cijene za smještaj na Trsatu

Piše
Iva Bucić

Sep 16, 2016

Nakon što je Studentski centar u Rijeci bez znanja studenata za skoro 100 kuna odlučio podići cijene za smještaj u novom Studentskom naselju Trsat, na 95. sjednici Senata ipak je izglasan jeftiniji prijedlog.

Studenti će smještaj na Trsatu plaćati 532 kune i 50 lipa. To je omogućilo dodatno subvencioniranje iz novoosnovanog Fonda za subvencioniranje troškova smještaja, za studente iz obitelji slabijeg socio-ekonomskog statusa. Iznos fonda u prvoj godini bit će 447 300 kuna. Osim što je SC bez ikakvih objašnjenja ranije cifru prepravio na 639 kune, najugroženiji studenti premješteni su u skuplje sobe.

Povećanje cijena: Najsiromašniji studenti u najskupljim sobama?

No, i za to se pronašlo rješenje. Naime Zbor je predložio da se studente subvencionira s obzirom na prihode. Tri kategorije studenata nižeg socio-ekonomskog statusa imale bi posebne cijene za smještaj, pa bi plaćali 469 kuna i 60 lipa, 405 kuna i 70 lipa, odnosno  340 kuna i 80 lipa.

Kriterijima koje predlaže Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci bi se postiglo da kategorija najosjetljivijih studenata ima cijenu smještaja jednaku kao i u studentskom naselju Ivan Goran Kovačić, a olakšalo bi se i zadovoljenje kriterija fondova Europske unije o smještanju minimalno 50 posto studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa, poručuju iz Zbora.

SC je na sjednici predložio cijenu od 639 kuna, no Zbor poručuje da je izgradnja tri paviljona plaćena iz fonda EU, a ne iz SC-ovog džepa, stoga njihov prijedlog nije opravdan.

Cijelu poruku Studentskog zbora možete pročitati ovdje.

Komentari