Štetne posljedice sjedenja prekriženih nogu

Piše
Dijana Šimunić

Sep 16, 2016

I najmanja stvar koju radiš može imati veliki utjecaj na tvoje zdravlje, pa čak i kad je riječ o načinu na koji sjediš.

Studentski život zahtijeva od nas puno sjedenja – sjedenje na predavanju, za stolom kad učimo ili za vrijeme vožnje u tramvaju. Sjedenje prekriženih nogu česta je pojava, mnogi to već rade automatski i nesvjesno. Ako si i ti među njima, ovaj se članak tiče upravo tebe. Možda to ne znaš, ali sjedenje prekriženih nogu može biti itekako štetno za tvoje zdravlje.

Smanjena cirkulacija

Ovakav način sjedenja predstavlja nekoliko opasnosti po zdravlje, a jedna od njih jest proširenje vena na nogama. Do problema s proširenim venama dolazi prvenstveno zbog loše cirkulacije. Naime, kad prekrižimo noge krv teže kola našim tijelom što uzrokuje njeno nakupljanje u venama. Javlja se bol i nelagoda, a kasnije se na samoj površini pojave i karakteristične ispupčene, plave vene. Iako većini predstavljaju tek estetski problem, nekima mogu uzrokovati nepodnošljive bolove. Osim toga, posljedice mogu biti oštećenje, pa i paraliza peronealnog živca koji je zadužen za pokretanje stopala.

Pixabay

Pixabay

Loše držanje

Pogrbljeno držanje danas je uglavnom uzrokovano sjedilačkim načinom života. Naše tijelo stvoreno je za kretanje, ali to je često nemoguće kad imamo cjelodnevna predavanja, radimo ili se odmaramo nakon faksa. Sjedenje prekriženih nogu onemogućava tvojoj kralježnici da bude u uspravnom položaju, odnosno na neki način je iskrivljuje. To može uzrokovati bolove u vratu, u donjem dijelu leđa, ali u konačnici i rezultirati lošim držanjem. Uvijek su nam mama i baka govorile Drži se uspravno, valjda su imale razloga. Navika sjedenja prekriženih nogu uzrokuje i povišeni krvni tlak.

Ne smiješ pretjerivati

Iako smo naveli mnogo nedostataka vezanih uz sjedenje prekriženih nogu, bilo bi pogrešno reći da je ono potpuno zabranjeno. Ovakav način sjedenja ne mora nužno uvijek biti loš, ali može ako u tom položaju provodiš zaista mnogo vremena. Kako bi se spriječili mogući problemi, s vremena na vrijeme je dobro napraviti pauzu od učenja, ustati i rastegnuti se.

Komentari