Promjene na iPhoneu nakon instaliranja iOS 10

Piše
Dijana Šimunić

Sep 16, 2016

Tvoj iPhone prilično će se promijeniti nakon instaliranja iOS 10. Razlika je u porukama, pregledniku, obavijestima, a stigla je i nova aplikacija.

Appleovo ažuriranje iOS 10 donosi velike promjene kod iPhonea i iPada. Korisnici koji ažuriraju ovo napredno poboljšanje svojih pametnih uređaja brzo će se naviknuti na promjene jer su izrazito funkcionalne i jednostavne.

Opcija slide više ne postoji

Prva velika promjena vidljiva je već na samom početku, odnosno početnom zaslonu. Način otključavanja sad je drugačiji – umjesto opcije slide, koja više ne postoji, koristit će se tipka home. Još jedna velika promjena odnosi se na mogućnost uklanjanja aplikacija. Naime, sada možemo ukloniti, odnosno izbrisati aplikacije koje su već ugrađene u sam uređaj.

Pixabay

Pixabay

Obavijesti

Najveća vizualna promjena na iOS 10 je nova bogata paleta obavijesti i mogućnost brzog odgovora na poruke ili pozive. Naime, odsad više ne moramo otvarati aplikaciju za gledanje video zapisa, fotografija i poruka. Sve što moramo učiniti jest dodirnuti obavijest za pokretanje aplikacije ili pritisniti za potpuni pregled obavijesti.

Također je omogućeno brisanje svih notifikacija istovremeno, što je odlična novost. Želimo li obrisati samo određene obavijesti ipak ćemo to morati napraviti na staromodni način – gumbom očisti.

Pixabay

Pixabay

Poruke izgledaju drugačije

Ažuriranje donosi velike promjene i kad je riječ o izgledu poruka. Također, Apple je odlučio povezati razgovor i kameru pa je za dopisivanje uživo potrebno samo pritisnuti tipku kamere.

  1. Odsad možemo slati poruke sa svojim vlastitim rukopisom
  2. Možemo slati i skrivene poruke koje primatelji trebaju dodirnuti da se prikažu
  3. Možemo na brz i jednostavan način zamijeniti riječi prikladnim emotikonima
  4. Možemo dodavati vlastite crteže i efekte
  5. Možemo i sami uređivati poruke na svom zaslonu
  6. Na našem iPhoneu bit će mnogo više emotikona nego dosad
  7. Možemo pisati na dva različita jezika u isto vrijeme bez mijenjanja tipkovnice

Nove aplikacije

Odsad je dostupna nova aplikacija Home pomoću koje u vlastitom domu možemo upaliti svjetlo, otključati vrata, podići rolete i slično. Na samom početku potrebno je povezati aplikaciju s priborom koji podržava takozvani HomeKit. Nakon što postavimo posebne uređaje pomoću vlastite aplikacije i uparivanja sustava, možemo ih kontrolirati.

fullsizerender-10

Home aplikacija uvelike olakšava postavljanje, kontrolu stavki, i to sve na jednom mjestu. Broj dostupnih pribora s vremenom će rasti, a aplikacija je dobro pregledana i odobrena od strane Applea kako bi osigurali sigurnost prilikom korištenja.

Pixabay

Pixabay

Naprednije fotografije

Fotografije na iPhoneu sada imaju slične značajke kao i Google fotografije. Možemo pretraživati fotke prema ljudima ili mjestima na kojima se prikazuju. Odaberemo li određene fotografije, aplikacija automatski radi zanimljive filmiće. Apple u nadograđenom softveru nastoji stvoriti uspomene, podsjetiti korisnike na određene trenutke u životu – druženja, rođendane, putovanja i slično.

Pixabay

Pixabay

Ovo ažuriranje iPhone i iPad uređaja donijelo je najviše novih značajki dosad, a korisnike sigurno neće razočarati. Jedini nedostatak moglo bi biti brže pražnjenje baterije.

Komentari