Termovizijske kamere otkrivaju zaražene koronavirusom

Piše
Vedran Mikulić

Apr 13, 2020

Kineska policija aktivno je uključena u borbu protiv koronavirusa. Maske i ručne mjerače temperature zamijenili su termovizijskim kacigama za otkrivanje zaraženih od koronavirusa.

Kineski policajci opremljeni su kacigama s termovizijskim kamerama pomoću kojih mogu prepoznati i identificirati osobe zaražene koronavirusom, ali mjere i temperaturu u masi prolaznika.

Kontrola je vrlo jednostavna, kroz vizir se vidi osoba i ako je bolesna automatski se izdvaja iz skupine. Ukoliko je osoba s povišenom temperaturom njezina boja je crvena u odnosu na ostale koji su zdravi i imaju normalnu temperaturu.

Kada se uoči takva osoba, sustav daje signal specijalnim patrolama koje osobu odmah izdvajaju iz gomile i odvode u posebne medicinske ustanove.

– Ovakva oprema za sada je isključivo dostupna našoj policiji i kada budu zadovoljene potrebe domaćeg tržišta počet ćemo i sa izvozom. Uz kombinaciju s kamerama na ulici smanjit ćemo terorizam, kriminal, ali sada nam je prioritet sačuvati zdravlje. Dobivamo procjenu u postotcima koliko je osoba opasna po okolinu, ima li u evidenciji krivičnih djela, prepoznajemo trgovce narkoticima, one koji češće krše zakon na primjer sitne lopove i džeparoše. To nam sve pomaže u radu i preventivi krivičnih djela  – navod Hin Sju Tang, šef policije u Šangaju.

Kineska policija je prva u svijetu uvela ovakve metode prepoznavanja na ulici i s novim sustavom stopa kriminala je opala za 60 posto.

Kako to izgleda u praksi pogledajte u ovom videu…

Komentari