U Zagrebu nestao kraljevski piton

Piše
Vedran Mikulić

Jul 30, 2020

Azil Dumovec objavio je zanimljivu objavu na Facebooku – u ponedjeljak je nestao kraljevski piton u Markuševcu, zagrebačkom naselju, i još nije pronađen.

– Iz Markuševečke Trnave odlutala je ženka kraljevskog pitona.  Zove se Zoe, ima 3 godine i duga je oko metar. Sunčala se u vrtu, ali kad je njezina vlasnica nakratko okrenula glavu, zmija je odgmizala u nepoznato. To se dogodilo u ponedjeljak, a nakon što ju je vlasnica bezuspješno pokušavala naći, moli našu te pomoć građana. Ako uočite Zoe, ne strahujte.  Nazovite nas i mi ćemo je nježno preuzeti. Iako vam Zoe najvjerojatnije ne bi učinila ništa, budući da je riječ o životinji koju ne poznajete, nemojte je dirati – stoji u objavi.

Riječ je o zmiji koja je čest kućni ljubimac među ljubiteljima gmazova. Kraljevski piton gotovo je posve bezopasan za čovjeka. Nije otrovan ni agresivan. Hrani se glodavcima. Ako je kućni ljubimac, najčešće su mu na jelovniku miševi. Ljude ne napada, a do eventualne ozljede čovjeka može doći uistinu slučajno – pri hranjenju pitona mišem. Kraljevski je piton spora zmija što znači da se ne može brzo zaštititi, tj. pobjeći ako je čovjek napadne.

U prirodi kraljevski piton nastanjuje zapadnu i srednju Afriku. Crnog je tijela s velikim smeđe-žutim mrljama koje unutar sebe imaju manje crne mrlje. Žute pruge pitonu se šire od nosnica preko očiju. Trbuh je boje bjelokosti. Ženke su veće od mužjaka. Kraljevski piton može biti dug između jednog i 1,5 metra. U prirodi živi desetak godina, a u zatočeništvu može živjeti i tri puta dulje.

Komentari