Ublažite ubod komarca prirodnim putem

Piše
Petra Haleš

Jul 05, 2017

Odlazak na more i uživanje u suncu upravo je ono što vam trenutno treba. Jedino što vam može pokvariti idilu su komarci. Kako efikasno ublažiti ubod ovih kukaca?

Bez obzira na sve preventivne mjere koje koristimo, komarci će uvijek naći put do naše kože. Ubod komarca je često bezbolan, pa ljudi neki puta niti ne osjete kada se dogodi ali njegove posljedice mogu biti vrlo neugodne i štetne. Neki od simptoma uboda komarca su svrbež, oticanje, osip na koži, modrice i infekcija kože.

Noseći duge rukave i hlače te nanošenjem sredstava koji odbijaju komarce možemo izbjeći ugrize. No, ako se ugriz već dogodio, postoje mnogi prirodni lijekovi koji mogu ublažiti posljedice i pomoći u liječenju zahvaćenog područja.

Limun

Limun ima prirodna antiupalna i anestetička svojstva koje ga čine vrlo korisnim u liječenju uboda komaraca.

  • Izrežite limun na dva dijela i utrljajte jednu polovicu na zahvaćeno područje. To će ublažiti svrbež te vam pružiti olakšanje. Možete pokušati trljati i koru od limuna preko mjesta uboda.
  • Nanesite limunov sok na mjesto uboda kako bi se smanjila mogućnost od razvoja infekcije.
  • Dodajte bosiljak u iscijeđeni limunov sok i nanesite mješavinu na zahvaćena područja.

Luk ili češnjak

Luk i češnjak pomoći će smanjiti oteklinu i smiriti svrbež uzrokovan ubodom komarca. Njihov jak miris će ujedno i odbiti insekte i komarce.

  • Nanesite usitnjeni luk ili češnjak izravno na zahvaćeno područje. Ostavite ga da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite.

Soda bikarbona

Soda bikarbona može učinkovito zaustaviti svrbež uzrokovan ubodom komarca. Neutralizira pH kože i time osigurava olakšanje.

  • Rastopite jednu čajnu žlicu sode bikarbone u čaši vode i umiješajte u tijesto. Umočite čistu pamučnu krpicu u smjesu i ostavite je preko zahvaćenog područja 10-20 minuta.

Komentari