Kako napraviti pjegava jaja?

Piše
Lorena Sikavica

Apr 01, 2021

Uskrs je sve bliže i većina vas sigurno već sada planira kako ove godine ukrasiti uskršnji stol, a neizostavan ukras su jaja koja se za ovu prigodu posebno ukrašavaju. Donosimo vam recept kako napraviti pjegava jaja.

Za ovu zanimljivu tehniku potrebno vam je nekoliko vrsta zrnaca, plastične čaše i boje za jaja. U samo nekoliko poteza dobit će te nesvakidašnju dekoraciju vašeg uskršnjeg stola.

  • Jaja obojite klasično s bojama za jaja. Potrudite se da nijanse budu svjetlije, kako bi se pjegice lijepo isticale. Kada ste skuhali i obojali jaja na njih stavite simpatične pjege.
  • Prije nego što počnete s ukrašavanjem vašu radnu površinu prekrijte starom tkaninom ili papirom, kako biste zaštitili namještaj.
  • Za izradu pjega potrebne su vam plastične ili kartonske čaše, prehrambena boja i različita zrnca. Izaberite krupnija i sitnija zrnca kako bi pjegice bile različite veličine. Možete koristiti zrnca riže, graha, kikirikija, pšenice i slično.
  • Različita zrnca sipajte u različite čaše, pa u čaše ulijte prehrambenu boju. Naprimjer, u čašu s grahom ulijte crvenu, a u čašu s kikirikijem plavu boju. Promućkajte čašu kako bi se boja i zrnca sjedinili.
  • Ubacite obojena jaja u čašu, pa je zatim promućkajte dok je jaje unutra. Ubacujte jaja u čaše ovisno o tome koje boje pjegica želite. Najljepša kombinacija su svijetla jaja s pjegicama u istoj, ali tamnijoj nijansi. Naprimjer, svijetlo zelena mogu imati tamno zelene pjegice, roza crvene…
  • Zatim jaja ostavite da se osuše, a najbolje bi bilo da u stiropor ubodete pribadače i na tome sušite jaja kako se pjegice ne bi pokvarile.

Komentari