Umro astrofizičar André Brahic

Piše
Iva Bucić

svibnja 16, 2016

Astrofizičar André Brahic preminuo je u nedjelju u Parizu. Čitav je život neumorno radio na popularizaciji znanosti, a zapamćen će biti i po otkrivanju Neptunovih prstenova.

Ovaj međunarodni stručnjak za Sunčev sustav, rođen je 1942. u Parizu, gdje je u nedjelju i umro. Bitku s rakom izgubio je u 73. godini.

Prije tri desetljeća pokrenuo je program u kojemu je s američkim astronomom Williamom Hubbardom nastojao otkriti prstenove zadnjeg planeta Sunčeva sustava. Brahic je otkrio tri od četiri luka na Neptunovom zadnjem prstenu, a po sloganu francuske revolucije nazvao ih je Sloboda, Jednakost i Bratstvo.

U osamdesetima se Brahic istakao kao stručnjak za istraživanje Sunčeva sustava i to uz pomoć svemirske sonde Voyager i američko-europske letjelice Cassini lansirane 1997. koja se i dan danas okreće oko Saturna.

Napisao je pet knjiga, a čitavu je karijeru želio da se znanstvenici više uključe u civilno društvo.

Ako se ikad kandidiram za predsjednika republike, moj će se program temeljiti na trima glavnim zadaćama: kulturi, znanosti i prosvjeti. To je naša budućnost, to je borba s nazadnjaštvom, govorio je Brahic.

Naslovna fotografija: Wiki, Guy Lebègue.

Izvor: tportal

Komentari