Utjecaj Brexita na studente iz Hrvatske

Piše
Lorena Sikavica

Jun 29, 2016

Za manje od dva mjeseca završavaju prijave za studentski zajam za preddiplomske i diplomske studije u akademskoj godini 2016./2017. Hrvatski studenti mogu financirati preddiplomski, diplomski studij ili MBA program kroz zajmove koje daje britanska Vlada zajedno sa državnim Uredom za poslovanje, inovacije i vještine (Department for Business, Innovation & Skills).

Zajmovi se izdaju u visini od maksimalnih 9.0000 funti za preddiplomske ili 10.000 funti za diplomske ili MBA studije.

“Svatko tko je zainteresiran za redovni preddiplomski, diplomski studij ili MBA u Velikoj Britaniji može podnijeti zahtjev za zajam. Uvjeti odobravanja zajmova biti će detaljno objašnjeni na događaju koji se organizira u Westinu, 26. srpnja 2016. Na ovom događaju biti će moguće predati dokumente za upis na sveučilište na licu mjesta, ali i razgovarati s obrazovnim savjetnikom vezano uz uvjete prijave, zajmove i slično. Dakle, 26. srpnja moguće je upisati se na sveučilište za samo 15 minuta ako je sva dokumentacija ispravna. Zatim, odmah nakon upisa moguće je podnijeti zahtjev za zajam.“ govori Lea Ban, voditeljica Odjela za visoko školstvo tvrtke Integral Edukacijski Programi.

„Još od petka nam studenti i roditelji neprestano postavljaju pitanja vezana uz utjecaj Brexita na zajmove za hrvatske studente. Stručnjaci Integrala u stalnom su kontaktu s predstavnicima sveučilišta u Velikoj Britaniji koja ovim putem sa sigurnošću tvrde da proces upisa na studij i dobivanja zajma neće ni na koji način biti promijenjen u sljedeće 2 godine bez obzira na Brexit. Isto tako sveučilišta jamče da će svi oni koji budu primljeni na studij u naredne dvije godine zadržati jednak status i uvjete tijekom cijelog trajanja studija. Po isteku ove dvije godine očekuje se da će Velika Britanija nastaviti pružati jednake uvjete i pristup obrazovanju svim zemljama članicama Europske ekonomske zajednice”, rekla je Lea Ban.

„Jedini je problem vrlo kratko vrijeme koje je ostalo do upisa na sveučilište te prijave na stipendije. Iz tog razloga, htjeli bi skrenuti pozornost svim zainteresiranima za studij u inozemstvu da moraju požuriti s prikupljanjem dokumentacije, a onda i s prijavama na zajmove. Upisati se mogu u samo 15 minuta na obrazovnom događaju 26. srpnja u hotelu The Westin u Zagrebu. Također, događaj Upisi za 15 minuta na sveučilišta u inozemstvu namijenjen je hrvatskim studentima i učenicima koji još uvijek nisu sigurni što žele studirati naredne akademske godine, nisu upisali željeni studij na hrvatskim sveučilištima ili žele promijeniti svoj studij u posljednji trenutak”, rekla je Lea Ban.

Školarina za godinu preddiplomskog studija u Velikoj Britaniji iznosi 9.000 funti, a za diplomski studij tzv. master, ali i MBA studije su od 4.000 do 35.000 funti. Osobe kojima se odobravaju zajmovi za financiranje studija su građani zemalja članica Europske unije koji su boravili u EU minimalno tri godine prije početka svog studija, a moraju biti i mlađi od 60 godina. Za građane EU koji nisu do sada studirali u Velikoj Britaniji, engleska je Vlada jedina odobrila zajmove za diplomske studije tako da se zajmovi mogu dobiti isključivo za engleske visokoškolske obrazovne institucije.

Što se tiče Nizozemske, tamo preddiplomski studiji imaju jedinstvenu cijenu od 1984 eura godišnje koja je posebna cijena isključivo za Nizozemce i građane članica Europske unije. I nizozemska Vlada daje zajmove za pokrivanje školarine također samo za EU državljane te ostale pogodnosti o kojima će biti riječ na događaju 26. srpnja.

Gdje možete dobiti informacije o studiju u inozemstvu?

Informacije o preddiplomskim i diplomskim studijima možete saznati na besplatnim konzultacijama s jednom od obrazovnih savjetnica. Savjetnica će studente usmjeriti na sveučilište i studij koji najbolje odgovaraju njegovim potrebama i osobnom profilu kao i pružiti sve informacije vezane uz studentske zajmove.

26. srpnja u hotelu Westin s početkom u 10 sati održat će događaj Upisi za 15 minuta na sveučilišta u inozemstvu na kojem će se svi kandidati s ispravnom dokumentacijom moći upisati na studij u inozemstvu za samo 15 minuta. Događaj je namijenjen za one koji žele upisati preddiplomski ili diplomski studij u Velikoj Britaniji ili Nizozemskoj. Sudjelovanje na ovom događaju je besplatno.

Sveučilišta koja će sudjelovati su sljedeća: Coventry University, University of Cumbria, University of Essex, Lancaster University, University of Leicester i York St. John University iz Velike Britanije, te HZ University of Applied Sciences iz Nizozemske.

Komentari